Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
12:21
2.6.2020.

UBH: Spriječen pokušaj nelegalnog "uvoza" svinja u Crnu Goru

U cilju prevencije od pojave bolesti afričke kuge svinja, ali i klasične kuge svinja, Uprava za bezbjednost hrane, u saradnji sa nadležnim institucijama, sprovodi niz mjera i aktivnosti, kako se bolest ne bi pojavila u Crnoj Gori. U okviru tih aktivnosti, posebno u dijelu kontrole poštovanja naredbe o zabrani uvoza živih svinja i mesa i proizvoda od svinja iz zemalja u kojima je registrovana afrička kuga svinja i uslova za uvoz i promet životinja, nadležni organi spriječili su pokušaj nelegalnog prometa i unošenja u Crnu Goru 37 prasadi.


“U zajedničkoj akciji Uprave policije i Uprave za bezbjednost hrane, zaustavljeno je vozilo u kome su bile životinje, a koje je u Crnu Goru ušlo iz pravca Bosne i Hercegovine. Tom prilikom utvrđeno je da prevoznik ne posjeduje nikakvu dokumetaciju kojom bi potkrijepio dokaz o porijeklu ili zdravstvenom statusu životinja. Životinje su oduzete i nakon ispitivanja zdravsvenog stanja, u slučaju da se utvrdi da je su zdrave, biće predate Upravi za imovinu na dalje postupanje. Protiv prevoznika biće pokrenute propisane mjere”, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Iz Uprave podsjećaju, da od oktobra 2018. godine, od kada se afrička kuga svinja, nakon širenja evropskim kontinentom približila zemljama regiona i pojavila u susjednoj Srbiji, Crna Gora sprovodi aktivnosti na prevenciji i pojačan nadzor i kontrolu na graničnim inspekcijskim mjestima.

Osim aktivnosti Uprave za bezbjednost hrane, mjere iz svojih nadležnosti sprovode i Uprava carina i Uprava policije.

“Posebnu opasnost predstavlja nelegalni promet svinja, mesa i proizvoda od svinja preko graničnih prelaza, ali i duž granice Crne Gore sa susjednim zemljama, bez obzira da li je u tom zemljama registrovana bolest.  Imajući to u vidu, granična policija vrši kontrole na područjima, odnosno putnim pravcima iz zemalja odakle postoji sumnja da može doći do nelegalnog prometa životinja. U unutrašnjem prometu, kontrolišu se prevozna sredstva kojima se prevoze životinje”, dodaju oni.

Od prevoznika se zahtjeva da dokaže porijeklo i zdravstveni status svinja, zdravstvenim uvjerenjem, za unutrašnji promet, odnosno uvoznim papirima za uvezene pošiljke.

Naglašavaju da svaka svinja u prometu mora biti označena na propisani način ušnom markicom i registrovana u skladu sa propisima.

“Svako nelegalno kretanje životinja je zakonom zabranjeno i biće sankcionisano. Uzimajući u obzir rizik od pojave bolesti svinja u Crnoj Gori i dosadašnju uspješnu prevenciju pojave ove bolesti, kontrola poštovanja zakona u ovom dijelu biće i dalje rigorozna. Svaki pokušaj nelegalnog prometa biće zaustavljen i životinje oduzete, a prema odgovornim licima preduzete kaznene mjere. Nećemo dozvoliti da rezultate koje i na ovom planu postižu zajedno državne institucije, u saradnji sa domaćim registrovanim držaocima svinja, anuliraju neodgovorni pojedinci koji ugrožavaju javno zdravlje nelegalnim postupcima”, zaključuju iz Uprave.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:30
  15.7.2020.

  Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković kazao je da odlučio da Vlada na prvoj narednoj sjednici razmotri i utvrdi Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

 • 16:24
  14.7.2020.

  Promet robe u trgovini na malo u maju je u odnosu na april bio veći 13,3 odsto u tekućim cijenama i 14,2 odsto u stalnim, saopšteno je iz Monstata.

 • 19:07
  13.7.2020.

  Podizanje novca sa bankomata banaka čiji niste klijent može da vas košta minimum tri do četiri i po eura za podizanje minimalnog iznosa novca, koji se u zavisnosti od banke kreće od deset do 20 eura, pokazuju podaci koje je Dan dobio od šest banaka koje posluju u Crnoj Gori.

 • 14:48
  13.7.2020.

  Uloga Investiciono-razvojnog fonda će u narednom periodu biti značajno veća, u pripremi je set posebnih kreditnih linija, kojima ćemo pokušati da omoguće smanjenje negativnih posljedica na ekonomiju Crne Gore od uticaja pandemije, kazao je za Pobjedu predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda dr Zoran Vukčević.