Autor: onogost.me
Foto: CEDIS
21:59
14.9.2021.

Višemilionske projekte na revitalizaciji seoske mreže CEDIS privodi kraju

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) uspješno privodi kraju drugu godinu projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže. Ugovoreni radovi u okviru druge godine vrijedni su oko 12 miliona eura, a projekti su usmjereni na rekonstrukciju mreže i unapređenje kvaliteta napajanja električnom energijom na ruralnom području širom Crne Gore, saopšteno je iz CEDIS-a.


Shodno ugovorenim obavezama,kako su naveli,  radovi bi trebalo da budu finalizirani do početka zimske sezone.

“Do kraja avgusta rekonstruisano je oko 300 km mreže na ruralnom području, zamijenjeno oko 3.700 stubova, sprovedena zamjena svih dotrajalih elemenata mreže i ugrađena nova, visokokvaltitetna oprema. Nakon završetka radova kvalitetnije napajanje može očekivati oko pet hiljada korisnika, odnosno ukoliko u rezultat uključimo i efekte prve godine projekata revitalizacije, bolje naponske prilike su omogućene za 15 hiljada korisnika elektrodistributivne mreže u selima širom Crne Gore. U okviru druge godine tretirano je sedam 10 kV dalekovoda („Velimlje“ u Nikšiću, „Lijeva Rijeka“ u Podgorici, „Virpazar“ i „Ostros“u Baru, „Biševo“ u Rožajama, „Gornja Morača“ u Kolašinu i „Boljanići“ u Pljevljima) čija je revitalizacija koštala oko 10 miliona eura”, istakao je rukovodilac Sektora za održavanje Vuko Vukićević.

Iz kompanije napominju da su istovremeno realizovana i dva miliona eura vrijedna rekonstrukcija dodatna četiri 10 kV dalekovoda („Lipovik“ na Cetinju, „Hoti“ u Tuzima, „Mrke Petrovići“ u Podgorici i „Konjuhe“ u Andrijevici).

Iz CEDIS-a podsjećaju da je kroz projekte revitalizacije srednjenaponske i niskonaposnke mreže u rekonstrukciju oko 800 km (10 kV) dalekovoda ukupno do sada uloženo 26 miliona eura, čime je ostvareno značajno unapređenje kvaliteta napajanja za dio seoskog područja u Crnoj Gori.

“Radove izvodi Konzorcijum kojeg čine crnogorske komapanije “Mezon” d.o.o. Danilovgrad, “Electro Team” d.o.o. Budva i “Ramel” d.o.o. Nikšić, sa kojima je u decembru 2018. godine potpisan okvirni sporazum za potrebe Projekta revitalizacije srednjenaponske (SN) i niskonaponske (NN) elektroenergetske mreže”, zaključuje se u saopštenju.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:58
  25.9.2021.

  Konstitutivna sjednica Odbora direktora Fonda za inovacije Crne Gore održana je u petak u prostorijama Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • 13:53
  24.9.2021.

  Ekonomski rast u drugom kvartalu ove godine u Crnoj Gori iznosio je impresivnih 19 odsto, objavio je na Tviteru ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

 • 08:20
  24.9.2021.

  Tražnja stanovništva i privrede za kreditima porasla je u drugom kvartalu ove godine zbog povećane finansijske potrebe za refinansiranjem dugova, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • 14:06
  22.9.2021.

  Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prošloj godini 15,3 odsto, pokazuju podaci Monstata.