Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
09:19
22.1.2021.

Zgrada Boksita i dalje bez kupca

Ni na sedmi oglas za javnu prodaju upravne zgrade i okolnog zemljišta Rudnika boksita nije stigla ni jedna ponuda, pa je za očekivati da cijena nastavi da pada.


Zbog dosadašnje nezainteresovanosti kupaca, cijena dvospratne zgrade od 1,6 hiljada kvadrata sa okolnim zemljištem, sa početnih 1,55 miliona eura pala je na 1,15 miliona, za koliko je stečajni upravnik Mladen Marković nudio ovog puta.

Na novac od ove prodaje čekaju i radnici i mađarska kompanija Vagon impeks, kojoj je zbog nezakonitog raskida ugovora o prodaji rude dosuđeno 800 hiljada eura za izmaklu dobit. Radnici su se protivili njihovom zahtjevu za naplatu ovog iznosa, navodeći da neće dozvoliti da se Mađari naplate prije njih. Ipak, pravosnažnim presudama je utvrđeno da će ova kompanija imati prioritet prilikom naplate, imajući u vidu da je povjerilac stečajne mase čije potraživanje spada u prvi isplatni red kao trošak postupka.

Presudom Privrednog suda utvrđeno je da je Vagon impeks oštećen „krajnjom nepažnjom“ tadašnjeg stečajnog upravnika Zdravka Cicmila, koji je ugovor raskinuo u toku stečajnog postupka. Zbog toga će, kako nam je ranije kazao advokat Rudnika Nebojša Lalatović, biti podnijeta tužba za naknadu štete zbog nesavjesnog rada, nakon odluke po ustavnoj žalbi na presudu kojom je Mađarima dosuđena ova odšteta.

Zakon o stečaju propisuje odgovornost stečajnog upravnika za štetu nanijetu namjerno ili krajnjom nepažnjom, a za koju odgovara ličnom imovinom. Zahtjev za naknadu štete, kako propisuje zakon, zastarijeva u roku od jedne godine od dana nastanka štete.

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:11
  6.3.2021.

  U Crnoj Gori je na kraju februara bilo 52,44 hiljade nezaposlenih, što je 5.180 više nego u januaru ove godine, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

 • 19:25
  5.3.2021.

  Na prvoj vanrednoj sjednici 3. saziva Skupštine Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTOCG) usvojene su kadrovske promjene u organima upravljanja NTO CG, tj. u Skupštini, Izvršnom i Nadzornom odboru. 

 • 15:58
  5.3.2021.

  Prihodi crnogorskih preduzeća dramatično su pogođeni u drugoj polovini prošle godine, pa tako gotovo 90 odsto kompanija bilježi pad prihoda u odnosu na isti period 2019., a njih 95 odsto ne bi moglo izdržati uvođenje lockdown-a.

 • 09:16
  5.3.2021.

  Zapošljavanje u novoj nacionalnoj aviokompaniji počeće u narednim sedmicama, a toku su finanlne pripreme za to, kazao je izvršni direktor kompanije ToMontenegro Predrag Todorović.