Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
15:01
17.9.2019.

Antifašisti iz Istre u posjeti Nikšiću

U višednevnu posjetu Crnoj Gori došla je prva grupa od 50 antifašističkih boraca i antifašista Pule i Društva „Josip Broz Tito“ Pule i Rovinja.


Saradnju sa ovim društvima iz Istre UBNOR-i antifašisti Nikšića uspostavili su prije pet-šest godina prilikom promocije knjige „Crna Gora čemerna“ poznatog italijanskog pisca i publiciste Đakoma Skotija koji živi i radi u Rijeci.

Ova društva prije nekoliko mjeseci izrazila su želju da posjete Crnu Goru i upoznaju se sa njenim znamenitostima, kao i da posjete najznačajnije spomenike posvećene NOR-u i revoluciji. Prvog dana svoje posjete posjetili su Podgoricu, Virpazar i Bar, obišli Republički odbor SUBNOR-a Crne Gore i dogovorili dalju saradnju, dok su drugog dana svog boravka posjetili Cetinje, Njeguše i Kotor.

U prostorijama UBNOR-a i antifašista Nikšića, predsjednik te organizacije Slobodan Mirjačić, potpredsjednica SO Sonja Nikčević, Radovan Damjanović i Blažo Nikolić primili su predstavnike ovih društava i uručili im skromne poklone.

„Upozali smo ih sa istorijskom prošlošću nikšićkog kraja i sa najznačajnijim spomen-obilježjima jer je Nikšić centar antifašizma Crne Gore, a oni su nas upoznali sa postojećem političkom situacijom u Hrvatskoj i sa Istrom kao njihovim centrom antifašizma. Zajednički smo konstatovali da ovakvo druženje samo produbljuje prijateljske odnose među narodima i čuva uspomenu na nekadašnje brastvo i jedinstvo, a danas na mir, toleranciju i suživot“, naveli su iz UBNOR-a i antifašista Nikšića.

U okviru posjete našem gradu antifašisti Istre posjetili su manastir Ostrog, spomenike Ljubu Čupiću i kralju Nikoli, Sabornu crkvu, Dvorac kralja Nikole i drevni Bedem, a zatim su produžili za Pivu da posjete spomen-kompleks u Dolima.

Idućeg mjeseca očekuje se dolazak i druge grupe antifađista iz Istre.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:10
  28.5.2020.

  Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) odlučilo je da od 1. juna dozvoli ulazak stranaca u Crnu Goru, i to bez karantina i samoizolacije ako je stopa aktivnih slučajeva kovid-19 manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u Crnu Goru.

 • 16:46
  28.5.2020.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 15:25
  28.5.2020.

  Sredinom prošle godine u Crnoj Gori je bilo 622.028 stanovnika, pokazuju podaci Monstata. Kako se ističe, u Crnoj Gori na osnovu prirodnog priraštaja na 1.000 stanovnika, broj stanovnika se godišnje poveća za jednog stanovnika. Očekivano trajanje života na rođenju u 2019. godini je 76,7 godina.

 • 14:44
  28.5.2020.

  Stav Ministarstva prosvjete je da bi maturske i polumaturske večeri, u svijetlu popuštanja epidemioloških mjera, trebalo održati, i to u skladu sa jasnim smjernicama i preporukama Instituta za javno zdravlje. Naravno, konačna riječ je na resornim subjektima, te se Ministarstvo ovim povodom obratilo upravo Institutu za mišljenje, saopštio je ministar prosvjete dr Damir Šehović.