Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
15:01
17.9.2019.

Antifašisti iz Istre u posjeti Nikšiću

U višednevnu posjetu Crnoj Gori došla je prva grupa od 50 antifašističkih boraca i antifašista Pule i Društva „Josip Broz Tito“ Pule i Rovinja.


Saradnju sa ovim društvima iz Istre UBNOR-i antifašisti Nikšića uspostavili su prije pet-šest godina prilikom promocije knjige „Crna Gora čemerna“ poznatog italijanskog pisca i publiciste Đakoma Skotija koji živi i radi u Rijeci.

Ova društva prije nekoliko mjeseci izrazila su želju da posjete Crnu Goru i upoznaju se sa njenim znamenitostima, kao i da posjete najznačajnije spomenike posvećene NOR-u i revoluciji. Prvog dana svoje posjete posjetili su Podgoricu, Virpazar i Bar, obišli Republički odbor SUBNOR-a Crne Gore i dogovorili dalju saradnju, dok su drugog dana svog boravka posjetili Cetinje, Njeguše i Kotor.

U prostorijama UBNOR-a i antifašista Nikšića, predsjednik te organizacije Slobodan Mirjačić, potpredsjednica SO Sonja Nikčević, Radovan Damjanović i Blažo Nikolić primili su predstavnike ovih društava i uručili im skromne poklone.

„Upozali smo ih sa istorijskom prošlošću nikšićkog kraja i sa najznačajnijim spomen-obilježjima jer je Nikšić centar antifašizma Crne Gore, a oni su nas upoznali sa postojećem političkom situacijom u Hrvatskoj i sa Istrom kao njihovim centrom antifašizma. Zajednički smo konstatovali da ovakvo druženje samo produbljuje prijateljske odnose među narodima i čuva uspomenu na nekadašnje brastvo i jedinstvo, a danas na mir, toleranciju i suživot“, naveli su iz UBNOR-a i antifašista Nikšića.

U okviru posjete našem gradu antifašisti Istre posjetili su manastir Ostrog, spomenike Ljubu Čupiću i kralju Nikoli, Sabornu crkvu, Dvorac kralja Nikole i drevni Bedem, a zatim su produžili za Pivu da posjete spomen-kompleks u Dolima.

Idućeg mjeseca očekuje se dolazak i druge grupe antifađista iz Istre.

 

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:28
  21.10.2019.

  Premijerno izvedenom predstavom “Pruži mi ruku”, polaznici Osnovne škole obrazovanja odraslih "Radoje Čizmović" iz Ozrinića obilježili su Dan borbe protiv trgovine ljudima.

 • 14:39
  21.10.2019.

  Vjereničko veselje u svadbenom salonu „Knjaz“, na Brlji, u petak 11.10. moglo je imati tragične posljedice po D.K., buduću mladu, nakon što je tokom slavlja ranjena u nogu iz pištolja, saznaje portal Onogošt.

 • 10:55
  21.10.2019.

  Problem da vodosnabdijevanjem u naselju Rubeža, prema riječima našeg čitaoca, traje već nekoliko dana.

 • 09:27
  21.10.2019.

  U Crnoj Gori jutros su povoljni uslovi za saobraćaj, dok je po kotlinama u sjevernim predjelima zbog magle mjestimično smanjena vidljivost, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG).