Autor: onogost.me
Foto: gov.me/S.Matić
18:29
21.6.2021.

CG ima manji indikator obolijevanja 14-dnevne kumulativne incidencije na 100.000 stanovnika od 21 zemlje EU

Prosječan broj novoregistrovanih osoba pozitivnih na koronavirus posljednje sedmice je bio 17 i bilježi se konstantan pad tog indikatora od marta ove godine, saopšteno je na prezentaciji rezultata koje je Crna Gora ostvarila u proteklih pola godine u borbi protiv COVID-19.


Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), ostvarene rezultate predstavnicima diplomatskog kora prezentovali su ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i direktor IJZ Igor Galić.

U Crnoj Gori trenutno su aktivna 303 slučaja koronavirusa, hospitalizovano je 49 osoba, a u četiri crnogorske opštine – na Cetinju, u Kolašinu, Mojkovcu i Šavniku 14-dnevna kumulativna incidenija na 100 hiljada stanovnika je nula.

Na prezentaciji je saopšteno da Crna Gora, u odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam, ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja, i to od Kipra, Španije, Turske i Grčke.

“Uporednom analizom može se zaključiti da Crna Gora ima manji indikator obolijevanja 14-dnevne kumulativne incidencije na 100 hiljada stanovnika od 21 zemlje Evropske unije (EU)”, kaže se u saopštenju.

Na prezentaciji je poručeno da masovna vakcinacija građana Crne Gore, koja je započela 4. maja ove godine, bilježi zavidne rezultate, tako da je do nedjelje aplicirano 276.374 doza vakcina, od kojih je prvom dozom imunizovano 148.079 građana, a u cjelosti je vakcinisano njih 128.295.

“Od punoljetne populacije građana Crne Gore njih 30,8 odsto je primilo jednu dozu vakcine a, 26,7 odsto i drugu dozu vakcine, dakle kompletno vakcinisano”, navodi se u saopštenju.

Crna Gora, kako je saopšteno, procentualno je vakcinisala veći dio svog stanovništva u odnosu na Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo što se tiče zemalja regiona, a Bugarske što se tiče zemalja EU.

Na prezentaciji ostvarenih rezultata u borbi protiv koronavirusa je ukazano da epidemijska kriva ukazuje da je u Crnoj Gori obolijevanje na najmanjem nivou od početka epidmijskog obolijevanja u julu prošle godine.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:06
  28.7.2021.

  U Crnoj Gori sjutra će biti pretežno sunčano i vruće, a najviša dnevna temperatura iznosiće 41 stepen.

 • 19:26
  28.7.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 12:23
  28.7.2021.

  Predstavnici EPCG i Opštine Nikšić – Nikola Rovčanin (Izvršni direktor), Rajko Radusinović (član Odbora direktora EPCG), Bojan Đordan (Izvršni rukovodilac FC Proizvodnja) i Nemanja Vuković (predsjednik SO Nikšić) posjetili su danas Manastir Preobraženja Gospodnjeg na Somini, kako bi pustili u rad solarne panele, čiju je izgradnju, u cjelosti, finansirala EPCG.

 • 10:08
  28.7.2021.

  Proslavljajući Dan državnosti i 13-to julski ustanak crnogorskog naroda grupa Pješivaca u saradnji sa UBNOR-om i antifašistima Nikšića obišla je spomen-kosturnicu poginulih boraca II dalmatinske i V crnogorske brigade kod crkve na Bogetićima, spomenike u Milojevićima i na Zagorku, spomen-ploče kod Budoške pećine, na Mitrovoj ponti i na Pandurici očistila oko njih i položila cvijeće.