Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
15:14
3.12.2019.

Globalna kampanja ''16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama'' u Nikšiću, Plužinama, Šavniku i Žabljaku

Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik i SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić zajedničkim aktivnostima obilježili su 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.


„Cilj  aktivnosti koje smo organizovali u okviru ovogodišnje Kampanje "16 dana aktivizma" je prevencija nasilja nad ženama i djevojčicama i preventivno djelovanje svih aktera u zajednici. Realizovani su javni događaju sa ciljem da se javnosti, a naročito mladima, učine dostupnim informacije i da ih uključe u dijalog sa stručnim licima koji se bave odgovorom na nasilje u porodici, kao i onima koji rade na sprečavanju rodno zasnovanog nasilja. Takođe, prezentovani su dostupni servisi pomoći i podrške žrtvama nasilja u porodici. Ovom zajedničkom kampanjom želimo da još jednom podsjetimo javnost na problem nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kao i na njegove posljedice po društvo“, naveli su iz Centra naglašavajući da se nasilje nad ženama i djevojčicama se i dalje svakodnevno dešava širom svijeta u mnogo oblika nezavisno od društvenog porijekla, dešava se kod kuće, na poslu, u školi, na ulici, tokom sportskih aktivnosti ili na internet...

„Rodno zasnovano nasilje sprečava puno učešće žena i devojčica u svim aspektima društva – političkom, kulturnom, socijalnom i ekonomskom“, opominju iz Centra za socijalni rad.

Aktivnosti su započele 26. novembra ove godine, kada su stručni radnici Centra za socijalni rad održali radionice i časove na temu „Dječja prava i zaštita djece u sistemu socijalne i dječije zašite“ u JU Obrazovni cenar u Plužinama i u Osnovnoj školi „Mileva Lajović Lalatović“ u Nikšiću.

„Tokom navedenih radionica djeca su iznijela svoje stavove i viđenja dječjih prava, nakon čega su im stručni radnici pojasnili njihovu primjenu u sistemu dječje i socijalne zaštite u Crnoj Gori. Sledeće aktivnosti su realizovane 27.11.2019. godine, kada su organizovani konsultativni sastanici sa predstavnicima institucija koje se bave zaštitom žena i djece žrtava nasilja u Šavniku i Žabljaku, a nakon toga rađen je terenski obilazak porodica u navedenim opštinama u cilju povećanja informisanosti o dostupnim sesrvisima podrške. Ista aktivnost sprovedena je u Plužinama juče“, stoji u saopštenju povodom nastavka programa.

Naime, u okviru navedene kampanje organizovali su zajedničke javne akcije i konsultacije sa predstavnicama/cima Centara za socijalni rad, policije, zdravstvenih i obrazovnih ustanova i to u četiri opštine: Nikšić, Plužine, Šavnik i Žabljak. Cilj multidisciplinarnih konsultacija bio je da se indentifikuju snage i slabosti, kao i mogućnosti za unapređenje zaštite žena i djevojčica od nasilja.

Program se nastavlja sjutra u zgradi Opštine Nikšić.

„Naime, stručni radnici će u saradnji sa policijom i SOS telefonom biti dostupni građanima za sva pitanja u terminu od 11h do 13h na dvije lokacije (Gradski trg i plato Robne kuće ’’Nikšićanka’’). Tom prilikom dijeliće se promotivni materijali, a građani će direktno od stručnih radnika moći da dobiju odgovore na pitanja iz domena zaštite žrtava“, naveli su iz Centra za socijalni rad.

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a  završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

 

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:52
  15.7.2020.

  Konkurs za upis studenata na budžetu, u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore (UCG), za studijsku 2020/21. godinu, u II upisnom roku, biće raspisan u petak, 17. jula 2020. godine.

 • 16:57
  15.7.2020.

  Zbog planiranih radova na mreži bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

   

 • 15:20
  15.7.2020.

  Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić uvažio je preporuku Savjeta za građansku kontrolu rada policije da se novinarima, fotoreporterima i snimateljima dodijele fluorescentni prsluci za oznakom “Press”.

 • 14:44
  15.7.2020.

  U Nikšiću je potvrđeno 13 novih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, čime je broj zaraženih porastao na 74, saopšteno je na današnjoj sjednici Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti.