Autor: onogost.me
Foto: gov.me/S.Matić
16:50
22.5.2020.

Hrapović: Spremamo se za eventualno novi talas koronavirusa

Crnogorski zdravstveni sistem sprema se za eventualni novi talas koronavirusa, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović, navodeći da je pitanje da li će ga uopšte biti.


„Mi se spremamo kao da će se novi talas desiti. Vidjeli smo kakve su učinke imale mjere prevencije koje smo primijenili i da je suština adekvatnog odgovora u pravovremenim mjerama zaštite“, rekao je Hrapović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, i onda kada bi se infekcija desila, zdravstvo je postupalo smireno, bez drame.

Hrapović je naveo da su samo one koji su imali umjerene i teže oblike bolesti smještali u bolničke ustanove.

„Na taj način je teret nadzora nad potencijalno inficiranima i oboljelim ravnomjerno raspoređen među ljekarima primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite“, kazao je on.

Hrapović je podsjetio da je od 325 inficiranih svega 76 liječeno u bolnicama, a da su svi ostali praćeni od ljekara na primarnom nivou.

To, kako je naveo, govori da je zdravstveni sistem vođen na seriozan način, poštujući načelo ravnomjernog raspoređivanja tereta i neiscrpljivanjem kadra.

“To što naše bolnice nijesu bile opterećene velikim brojem oboljelih, moramo zahvaliti epidemiolozima Instituta za javno zdravlje (IJZ) , koji su posao radili kako treba i pravovremenim predlaganjem mjera uticali na to da izbjegnemo stravične scenarije kakve smo gledali u mnogo razvijenijim zdravstvenim sistemima širom svijeta“, kazao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, u slučaju novog talasa epidemije, crnogorski zdravstveni sistem je u pripremi odbrane od virusa SARS-CoV-2 definisao nivo pripremljenosti za projektovani stepen od jedan odsto inficiranih građana, u kom slučaju bi oko 300 imalo potrebu za korišćenjem respiratora.

„Crna Gora je za kratko vrijeme od početnih 75 respiratora stigla do 175, isporuka deset respiratora očekuje se sljedeće sedmice, a 86 krajem juna“, rekao je Hrapović.

To, kako je naveo, u tehnološkom smislu, koncept od jedan odsto oboljelih čini održivim.

„Crnogorsko zdravstveno osoblje sada ima dovoljno iskustva da se sa novim mogućim epidemiološkim izazovom suoči spremnije, sa više sigurnosti, slijedeći sopstvena saznanja i ne ponavljajući greške drugih“, smatra Hrapović.

On je rekao da je pandemija koronavirusa pokazala sposobnost Ministarstva zdravlja da brzo reaguje u kriznim situacijama.

„Ministarstvo zdravlja je, na preporuku IJZ, donijelo niz hrabrih, odlučnih naredbi koje su sprovođene uz pojedinačne izuzetke, čime je dokazala nesporni autoritet u vanrednim uslovima“, naveo je Hrapović.

Prema njegovim riječima, u periodu izazova, jednako važno je bilo nabavljati opremu pod otežanim uslovima kao i rukovati njome.

„Danonoćne pripreme za nabavku opreme u uslovima poremećenog tržišta sa višestruko većom potražnjom od ponude je posebno složen dio procesa kroz koji se prošlo, a koji je ultimativno tražio transparentnost i odabir najboljeg za optimalnu cijenu“, kazao je Hrapović.

On je rekao da je pružanje zdravstvene zaštite u posljednja dva mjeseca transformisano u skladu sa epidemiološkom situacijom.

“Nijesmo odustali od našeg osnovnog opredjeljenja da se zdravstvena zaštita mora pružati u kontinuitetu ni tokom perioda izazova koji je pred nas stavila epidemija SARS-CoV-2 virusa“, istakao je Hrapović.

On je kazao da su se sva hitna stanja zbrinjavana po prioritetu i da je veliki broj pacijenata, u telefonskom kontaktu sa ljekarima, dobijao savjete i uputstva kako da se ponaša u odnosu na sopstvenu bolest.

Kako je naveo, veliki broj elektronskih servisa omogućio je beskontaktno servisiranje potreba pacijenata, preuzimanja terapije za hronične bolesti, čime je zdravstveni sistem rasterećen za više od 200 hiljada nepotrebnih kontakata sa zdravstvenim radnicima.

„Sada možemo sa zadovoljstvom reći da se zdravstveni sistem vraća svojim redovnim aktivnostima“ , rekao je Hrapović.

On je kazao da su Klinički centar Crne Gore i opšte bolnice napravili planove za preglede pacijenata kojima su odlasci kod specijalista otkazani tokom trajanja vanredne situacije .

Hrapović je rekao da su predstavnici Ministarstva obišli sve opšte bolnice, kao i Klinički centar.

„Vijesti sa terena su povoljne, sistem obnavlja svoju aktivnost sistematično i organizovano“, zaključio je Hrapović.

 

Izvor: MINA

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:15
  23.1.2021.

  Kvalitet vazduha u Nikšiću je nezadovoljavajući, što izaziva ozbiljnu zabrinutost za javno zdravlje, naročito u situaciji aktuelne krize izazvane epidemijom virusa korona, ocijenjeno je iz nikšićke nevladine organizacije (NVO) Ozon.

 • 14:21
  23.1.2021.

  U organizaciji NVO Alfa centar, a uz podršku Sportskog centra “Nikšić”, danas je održana humanitarna futsal utakmica “Srcem za Nataliju”. Učešće u meču podrške za djevojčicu Nataliju Ljumović uzeli su predstavnici opštinskih odbora političkih partija u našem gradu.

 • 13:11
  23.1.2021.

  Veliki jubilej, 150 godina novinarstva u Crnoj Gori, novinarke i novinari u našoj zemlji obilježavaju u doba epidemije korona virusa koja je negativno uticala i na novinarsku profesiju iako je, istovremeno, kao nikada do sada, pokazala ogroman značaj medija u našem društvu, poručuju iz Sindikata medija Crne Gore.

 • 12:48
  23.1.2021.

  Fond za aktivno građanstvo (fAKT) objavio je spisak dobitnika godišnjih nagrada i priznanja za filantropiju „Iskra“. Prema odluci žirija, biće uručene tri nagrade, jedna specijalna nagrada i pet specijalnih priznanja.