Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
14:38
22.3.2021.

Ministarstvo: Eksterni ispiti u predviđenom roku

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta saopšeno je da će se eksterna provjera znanja učenika obaviti u predviđenom roku.

 


"Ministarstvo obavještava javnost da će se eksterna provjera znanja učenika na kraju trećeg ciklusa osnovne škole i eksterni ispiti za učenike srednjih škola obaviti u skladu sa Školskim kalendarom za 2020/2021. godinu", naveli su iz tog resora.

Oni su pojasnili da su eksterni testovi na kraju školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola, utvrđeni su zakonima.

"Članom 56. Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, propisano je da se na kraju trećeg ciklusa vrši eksterna provjera znanja učenika. Zakonom o gimnaziji i Zakonom o stručnom obrazovanju propisano je da učenici gimnazije odnosno stručne škole polažu maturski odnosno stručni ispit", navodi se u saopštenju.

Kako bi se učenicima olakšalo praćenje nastave u cjelini kao i priprema za eksterne ispite, kako navode iz tog vladinog resora, Zavod za školstvo je za nastavne predmete u osnovnoj školi, gimnaziji, kao i za opšteobrazovne predmete u stručnim školama dostavio plan realizacije nastave u kojima je izvršena redukcija gradiva, pri čemu je, kako navode, akcenat stavljen na ključna znanja neophodna za nastavak obrazovanja u narednim razredima.

Iz Ministarstva su kazali da se prilikom sastavljanja testova vodilo računa o sljedećem: Nastavni sadržaji koji se obrađuju u završnom razredu su zastupljeni na osnovnom nivou; Nastavni sadržaji koji se izučavaju u četvrtom klasifikacionom periodu osmog razreda osnovne škole, to jeste u trećem razredu srednje škole (znači prethodna školska godina), neće biti provjeravani testom ili će biti minimalno zastupljeni na osnovnom nivou; Zahtjevniji zadaci u testu su iz gradiva koje je obrađivano prije izbijanja epidemije.

Napominju da je broj pitanja na ispitnim listićima za stručno-teorijske predmete na stručnom ispitu smanjen za oko 30 odsto, a kod ispita iz stručno-teorijskih predmeta akcenat je na baznim znanjima iz određene stručne oblasti, saopšteno je iz Ministarstva.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas je podnio urgenciju Ministarstvu da se hitno po inicijativi CGO-a donese odluka o ukidanju eksterne provjere znanja učenicima do kraja pandemije koronavirusom.

Ostale vijesti iz kategorije