Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
19:54
18.10.2020.

Nacionalna SOS linija: I dalje najviše poziva iz Nikšića

Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici primila je od januara do avgusta ove godine 2.110 poziva, što je deset odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.


Izvršna koordinatorka SOS telefona Nikšić Nataša Međedović agenciji Mina kazala je da je najveći broj poziva bio iz Nikšića i Podgorice.

„Od gradova sjeverne regije najviše poziva je iz Bijelog Polja, Berana i Pljevalja, a iz južne regije iz Budve, Herceg Novog i Bara“, navela je Međedović.

Kako je kazala, SOS telefon Nikšić je putem besplatnog, anonimnog servisa Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici, u periodu od kad traju mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, od marta do avgusta, primio 1.726 poziva za pomoć i podršku.

Ona je rekla da je to za 15 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

„Pomoć je zatražilo 220 žena što je za deset odsto veći broj u odnosu na isti period prošle godine, kada je pomoć zatražilo 198 žena“, navela je Međedović.

Ona je kazala da SOS telefon Nikšić iz godine u godinu registuje pomake u postupanju.

“Problem je što i dalje postoji prostor da postupanje službenika policije zavisi od ličnih kapaciteta i stavova. Postupak se najčesće zasniva na iskazu žrtve i počinioca, eventualno ljekarskom nalazu. Izostaje prikupljanje drugih dokaza, fotoelaborat mjesta gdje se nasilje desilo, pronalaženje eventualnih svjedoka”, objasnila je Međedović.

Prema njenim riječima, policijski službenici rijetko izdaju naredbu udaljenje nasilnika iz stana.

“Izostaje i podnošenje zahtjeva sudovima za prekrsaje za izricanje zaštitnih mjera (udaljenje iz stana, zabrana priblizavanja, uznemiravanja i uhodjenja) nasilniku prije ili u toku postupka iako je to jedan od najefikasnijih načina osiguranja bezbjedosti i sigurnosti žrtava”, navela je ona.

Međedović smatra da posebno zabrinjava praksa policijskih sluzbenika u situacijama kada žrtva podnese prijavu, a nasilnik kontraprijavu.

“Ne prave procjenu ko je primarni agresor već procesuiraju oboje čime se žrtva izlaze sekundarnoj viktimizaciji od strane institucija, obeshrabruje da ponovo podnese prijavu, a šalje se i obeshrabrujuca poruka drugim žrtvama”, kazala je Međedović.

 

Izvor: Mina

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:29
  28.10.2020.

  Saobraćajna policija realizovala je operativnu akciju „Motocikl“ koja je za cilj imala pojačanu kontrolu ove kategorije učesnika u saobraćaju sa posebnim akcentom na kontrolu počinilaca najtežih saobraćajnih prekršaja, saopšteno je iz Uprave policije.

 • 11:51
  28.10.2020.

  Fond za aktivno građanstvo (FAKT) otvorio je konkurs za nagradu za filantropiju „Iskra“, najstarije priznanje za činjenje za opšto dobro koje se dodjeljuje u Crnoj Gori. Konkurs traje do 30. novembra, a pravo da se prijave imaju pojedinci, privredna društva, mediji, nevladine organizacije, institucije i iseljenička udruženja, koji su organizovali i snažno podržali neprofitne akcije za opšte dobro i izgradnju građanskog društva.

 • 09:06
  28.10.2020.

  U većem dijelu Crne Gore danas se saobraća po suvim putevima, a vidljivost je djelimično smanjena u sjevernim predjelima.

 • 08:11
  28.10.2020.

  Taksisti na području nikšićke opštine nezadovoljni su nacrtom odluke o auto-taksi prevozu koju je pripremio Sekretarijat za komunalne pos love i saobraćaj.