Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
11:07
22.4.2021.

Nijesmo dorasli zvanju „ekološka država“

Danas se obilježava Dan planete Zemlje.


Ekološka svijest crnogorskog društva nije na zavidnom nivou, a to se najbolje vidi u načinu na koji se građani odnose prema prirodi i značaju koji pridaju očuvanju životne sredine. Sagovornici Pobjede saglasni su da je potrebno mnogo rada kako bi se to promijenilo, a za to je neophodno preduzimanje konkretnih akcija koje će zaustaviti devastaciju životne sredine i obezbijediti poštovanje ustavnog principa koji Crnu Goru definiše kao ekološku državu.

 

Da je edukacija i posvećenost potrebna da bi se razvila ekološka svijest smatra Nikola Cicmil iz NVO „Pandurica“.

"Crna Gora treba pod hitno kao država da pitanje svog statusa „ekološke države“ ispita u smislu održivosti samog zvanja. Kako se pokazalo u praksi njene institucije, kadrovi, građani, nijesu tome dorasli, ali to sve može na pravi način da se unaprijedi", rekao je Cicmil.

Jedna od osnivačica zajednice „Ecopatriotizam“ Ivana Čogurić ističe da se ekološko obrazovanje pod hitno mora uvesti u škole, ali i da se mora početi sa sankcijama finansijske prirode.

"Mi reagujemo samo na nametanje. Ako se nepropisno parkiranje kažnjava, ako je zabranjeno pušiti u ugostiteljskim objektima, daj da zabranimo i nepropisno odlaganje otpada. Došli smo u tu uru gdje samo finansijskim kažnjavanjem možemo da opstanemo kao društvo", kategorična je Čogurić.

Članovi NVO „Pandurica“ održavaju lokalitet Carevog mosta i brda Pandurica u Nikšiću, a trude se, objašnjava Cicmil, da svojim akcijama odnjeguju druženje i realni kontakt.

Sa istim ciljem okupljaju se i članovi „Ecopatriotizma“, zajednice koja je nastala skoro, a koja je do sada, navodi Čogurić, sprovela deset akcija čišćenja u Podgorici i Nikšiću u kojima im se pridružuje veliki broj porodica koje zajedno sa njima rade na promjenama. 

Izvor: Pobjeda 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:16
  12.5.2021.

  Povodom Dana Svetog Vasilija Ostroškog, zaštitnika grada pod Trebjesom, veliki broj vjernika danas se okupio ispred nikšićkog Sabornog hrama odakle je, nakon molebana, krenula litija.

   

 • 16:12
  12.5.2021.

  Ministarstvo zdravlja Crne Gore pozivalo je sve naše državljane koji su primili prvu vakcinu protiv COVID-19 infekcije u inostranstvu da se jave domovima zdravlja u mjestima prebivališta da bi im se omogućila vakcinacija i drugom dozom. 

 • 15:15
  12.5.2021.

  Administrator Mitropolije crnogorsko primorske i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je nakon današnje liturgije kazao da mnogi svjedoče čudesima Svetog Vasilija, te da niko nije lud da zabrani vjernicima da se poklone.

 • 14:42
  12.5.2021.

  Službenici Centra bezbjednosti Nikšić su identifikovalili osobe koje su izvršile dva krivična djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta.