Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
08:23
6.6.2020.

Od danas zaštitne maske nijesu obavezne

Građani Crne Gore od danas nijesu obavezni da nose maske, osim kada koriste usluge zdravstvenih ustanova, javnog prevoza i ustanova za smještaj djece i starih lica. Tu odluku juče je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ).


"Nošenje zaštitnih maski ostaje obavezno i za zaposlene i za pacijente u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, za zaposlene u javnim i privatnim ustanovama socijalne i dječje zaštite za smještaj djece, odraslih i starih lica i za zaposlene i putnike u vozilima javnog prevoza (avion, voz, autobus, kombi, taxi)", navodi se u saopštenju Vlade.

NKT je odlučilo i da se omogući vanlinijski saobraćaj sa državama u kojima je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa iznad 25 na 100 hiljada stanovnika.

„Prevoz podrazumijeva unaprijed određene grupe putnika i isključuje usputni ulazak i izlazak putnika, odnosno putnici se moraju prevoziti od polazišta do odredišta“, kaže se u saopštenju.

Takođe, omogućen je i tranzitni prevoz ljudi i robe preko Crne Gore bez mogućnosti ulaska ili izlaska putnika u našoj zemlji.

“Donijeta je odluka o prestanku stavljanja zaliha zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava koje posjeduju veledrogerije, na raspolaganje sistemu javnog zdravstva Crne Gore, uz novčanu naknadu po tržišnim cijenama“, navodi se u saopštenju.

NKT je odlučilo da ukine mjeru omogućavanja apotekama da dostavljaju ljekove i medicinska sredstva na kućnu adresu građana kojima je kretanje ograničeno.

Prestaje da važi i zabrana dostavljanja na kućne adrese životnih namirnica i ljekova bez saglasnosti Operativnog štaba NKT-a.

Od ponedjeljka prestaje da važi mjera kojom je, tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, jednom od roditelja, staratelja, hranitelja ili usvojitelja, ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina bilo obezbijeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada, osim zaposlenima u određenim organima od posebnog značaja.

IJZ će petkom ažurirati i objavljuje listu država sa manje od 25 aktivnih slučajeva koronavirusa na 100 hiljada stanovnika iz kojih je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez obavezne institucionalne samoizolacije.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:52
  15.7.2020.

  Konkurs za upis studenata na budžetu, u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore (UCG), za studijsku 2020/21. godinu, u II upisnom roku, biće raspisan u petak, 17. jula 2020. godine.

 • 16:57
  15.7.2020.

  Zbog planiranih radova na mreži bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

   

 • 15:20
  15.7.2020.

  Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić uvažio je preporuku Savjeta za građansku kontrolu rada policije da se novinarima, fotoreporterima i snimateljima dodijele fluorescentni prsluci za oznakom “Press”.

 • 14:44
  15.7.2020.

  U Nikšiću je potvrđeno 13 novih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, čime je broj zaraženih porastao na 74, saopšteno je na današnjoj sjednici Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti.