Autor: onogost.me
Foto: Marija Goranović
15:04
14.3.2019.

Otvoren Centar za nastavna sredstva njemačkog jezika: Mogućnost edukacije profesorima i studentima

U okviru Filološkog fakulteta u Nikšiću, danas je otvoren Centar za nastavna sredstva Gete instituta za učenje njemačkog jezika, gdje će preko 120 studenata ovog studijskog programa, kao i građani zainteresovani za učenje tog jezika, moći da se informišu o udžbenicima i po potrebi pozajme.


Ambasador Njemačke, Robert Veber izrazio je zadovoljstvo što će veliki broj kako učenika, tako i nastavnika, moći da usavrši ovaj jezik, a samim tim i doprinijeti stvaranju slike o kulturnom i društvenom životu Njemačke.

“Ovo je jako važno zato što se Crna Gora nalazi u fazi  pregovora o pristupanju u Evropsku uniju i time se obavezala da izvrši reformu školststva. Ti novi nastavni koncepti trebalo bi uvijek da obraćaju pažnju na značaj slobodnog prostora za one koji uče njemački jezik. Slobodan prostor omogućava sticanje ključnih kvalifikacija kod učenika tako što će im dati mogućnost da rade mnogo više samostalno u ovom Centru”, izjavio je ambasador Veber.

U Centru za nastavna sredstva svi zainteresovani za polaganje nekog od međunarodno priznatih ispita Gete instituta mogu dobiti stručni savjet, objasnio je direktor jezičkog instituta Gete u Beogradu, Bernd Šnajder.

Seminarska biblioteka Studijskog programa za njemački jezik, kako je kazao, posjeduje i knjige za nastavu Njemačke akademske razmjene (DAAD) i Austrijske akademske razmjene (OAD).

“Centri za nastavna sredstva služe da bi dali informaciju o najnovijim udžebenicima za učenje njemačkog jezika. Takođe, trebalo da budu centri u kojima se sreću nastavnici i učenici, kao i budući nastavnici i učenici da bi razmjenili znanja na njemačkom jeziku. Na taj način želimo da poboljšamo saradnju sa budućim nastavnicima njemačkog jezika. Nadamo se da će se koristiti u velikoj mjeri”, izjavio on i zajedno sa ambasadorom Njemačke označio početak rada Centra za nastavna sredstva.

Otvaranje ovog Centra za nastavna sredstva je značano jer je u posljednjem periodu došlo do velike potražnje za profesorima njemačkog jezika.

Prema podacima u crnogorskim školama su zaposlena 72 profesora njemačkog jezika

“Odlučili smo se da otvorimo ovaj Centar da bi bili bliži studentima i profesorima. Svi oni su vezani za studijski program u Nikšiću i sada će  moći da posude knjige. Ovo ne znači samo jednokratnu donaciju knjiga već i kontinuirani budžet za nabavljanje novih knjiga za učenje”, izjavila je Jelena Knežević, rukovodilac Studijskog programa za njemački jezik.

Dekan fakulteta Dragan Bogojević izrazio je zadovoljstvo što poslednjeg dana na ovoj funkciji ima mogućnost da prisustvuje otvaranju Centra koji je, prema njegovim riječima, doprinio da Studijski program njemački jezik i književnost bude jedan od prosperitetnih programa na Filološkom fakultetu.

U narednom periodu, u okviru Centra biće organizovana obuka za nastavnike sa ciljem da Filološki fakultet u Nikšiću postane jezgro njemačkog jezika, gdje će svi zainteresovani moći da posude knjige i dobiju savjete od nastavnika. Planirano je i održavanje seminara za nastavnike, koje će predvoditi predavači iz Njemačke.

Marija Goranović

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:39
  4.6.2020.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 15:15
  4.6.2020.

  Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Župa nikšićka, Dragoljub Radulović, priredio je prijem za učenike OŠ "Dušan Bojović", Katarinu Lončar, Dijanu Ćorović i Katarinu Jaredić, dobitnike diplome "Luča" i tom prilikom im uručio prigodne poklone i novčane nagrade u iznosu od po 100 eura.

 • 14:09
  4.6.2020.

  Policija u Nikšiću uhapsila je Bjelopoljca I.R. (33) zbog vožnje u pijanom stanju.

 • 13:55
  4.6.2020.

  Izgradnja tribine fudbalskog stadiona u Nikšiću, vrijednog 4,6 miliona eura, svakodnevno napreduje, a u toku su armiračko-betonski radovi na prvom spratu, postavljanje elektroenergetskih instalacija i drugi zanatski poslovi, saopšteno je iz Uprave javnih radova.