Autor: onogost.me
Foto: mzd.gov.me
13:16
4.12.2021.

Potpisan Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja i SZO

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktor Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hans Kluge potpisali su sinoć u Budvi dvogodišnji Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja Crne Gore i SZO za 2022-2023. godinu.


Potpisivanju sporazuma prisustvovali su direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, šefica Kancelaije SZO za Crnu Goru Mina Brajović i članica Stalnog komiteta Reagionalnog komiteta SZO i načelnica u Ministarstvu zdravlja Mirjana Đuranović.

Zahvaljujući se regionalnom direktoru i šefici Kancelarije SZO  Brajović na dosadašnjoj podršci i partnerskom odnosu SZO prema Crnoj Gori, naročito u toku pandemije COVID-19, ministarka zdravlja je pohvalila inovativan i dinamičan pristup koji Regionalna kancelarija na čelu sa dr Klugeom sprovodi u ovom momentu.

“Prethodne dvije godine predstavljale su ogroman izazov za cijeli svijet. Koronavirus i posljedice koje ostavlja za sobom duboko su potresle sve sfere društva, niko nije pošteđen. Sveukupna podrška Svjetske zdravstvene organizacije u prošloj godini bila je usmjerena na jačanje nacionalnih kapaciteta za pružanje odgovora na COVID: koordinaciju, kliničko upravljanje, nadzor, ulazne tačke, prevenciju i kontrolu infekcije, dijagnostiku, komunikaciju rizika”, istakla je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, sporazumom su definisana tri ključna prioriteta, sa krajnjim ishodima i to visokokvalitetne zdravstvene usluge usmjerene na ljude, bazirane na jakoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zatim osiguranje finansijske zaštite i pristup ljekovima i jačanje otpornosti zdravstvenog sistema u vanrednim situacijama.

Ministarka je kazala da su ciljevi i ambicije kojima teži rad na nekoliko frontova istovremeno, jer su, kako je naglasila, jednako važni i oni drugi pacijenti, koji nisu stradali od posljedica Covid-19, kao i postkovid sindrom, koji će sigurno uzeti svoj danak.

“Prvo i osnovno primarna zdravstvena zaštita, prevencija, digitalizacija, inovacije, zdravi stilovi života, ekološka sredina i zdrava hrana, porodična medicina i palijativna njega i da ne zaboravimo obavezno mentalno zdravlje”, navela je ministarka zdravlja.

 

Ona je uputila izraze iskrenog saučešća zbog preko pet miliona ljudskih žrtava koje su se desile kao direktna posljedica pandemije Covid-19.

“Još jednom potvrđujem opredijeljenost Ministarstva zdravlja da, u saradnji sa SZO, radi na jačanju zdravstvenih kapaciteta i realizaciji zajedničkih ciljeva, a sve na dobrobit svakog pojedinca i cijelog društva, kako bi dostigli što je moguće veći nivo zdravstvene pokrivenosti i dostupnosti, kao i kvaliteta zdravstene zaštite”, kazala je  Borovinić Bojović.

Regionalni direktor Hans Kluge pozdravio je napore u sprovođenju sveobuhvatnih mjera u kontroli pandemije i čestitao ministarki zdravlja na snažnom liderstvu u borbi protiv pandemije.

Podsjetio je da u akutnoj fazi pandemije sa detektovanim novim sojem Crna Gora i ostale zemlje članice treba snažno da insistiraju na podizanju nivoa vakcinacije, administriranju buster doza, upotrebi maski u zatvorenom prostoru, boljem provjeravanju zatvorenih prostorija i ažuriranju kliničkih smjernica za liječenje oboljelih. Novi talas se ne može spriječiti, ali možemo smanjiti broj slučajeva sa teškom kliničkom slikom i smrtnim ishodom.

U tom smislu dr Kluge je istakao značaj finansijske podrške Vlade SAD-a koju će implemntirati SZO kao pouzdan, strateški partner Vlade Crne Gore, u pravcu povećanja obuhvata vakcinacijom. Dodao je da je partnerstvo sa EU od krucijalnog značaja i da će SZO i EU tražiti inovativni pristup u promovisanju benefita vakcinacije kao mjere koja spašava živote u pandemiji.

Direktor Kluge je posebno istakao važnu ulogu Crne Gore u vođenju Centralne evropake inicijative. Izrazio je zahvalnost Vladi Crne Gore za pozicioniranje zdravlja u samom srcu oporavka od globalne pandemije i činjenici što je prepoznata jedinstvena uloga SZO u upravljanju globalnim i regionalnim naporima u kontroli pandemije, kao i unaprijeđenju zdravlja i dobrobiti građana, kao pretpostavke inkluzivmog i održivog rasta i razvoja.

On je ponovio da SZO ostaje posvećen partner Ministarstvu zdravlja i da je jedan od ključnih prioriteta finalizacija Nacionalne zdravstvene politike sa fokusom na integrisano pružanje kvalitetnih, jednako dostupnih zdravstvenih servisa sa snažom primarnom zdravstvenom zaštitom, kao okosnicom ostvarivanja univerzalne zdravstvene zaštite.

Iskazao je spremnost za iniciranje dijaloga sa ministrom finansija i ministarkom zdravlja o modalitetima unaprijeđivanja finansijske zaštite građana u Crnoj Gori, prilikom korišćenja zdravstvene zaštite, finansijske održivosti zdravstvenog sistema i plaćanja zdravstvenih usluga u funkciji učinka, boljih rezultata i zdravstvenih ishoda, a ne kapaciteta bez obzira na kvalitet pružene zdravstvene zaštite.

 

Izvor: cdm.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:50
  17.1.2022.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 19:31
  17.1.2022.

  Dva beživotna tijela, djevojke rođene 1994. godine i muškarca rođenog 1988. godine izvučena su iz Slanog jezera, kod Vrtačke brane, saopšteno je Portalu RTCG iz Uprave policije.

 • 13:05
  17.1.2022.

  Sjutra pa sve do kraja 2022. godine, Komunalna policija će, u zajedništvu i saradnji civilnim sektorom koji se bavi zaštitom dobrobiti životinja na teritoriji opštine Nikšić, sa kojim je već sprovedeno više zajedničkih aktivnosti u slučajevima kršenja odredbi Odluke o držanju kućnih ljubimaca, sprovoditi akciju “Čitač”.

 • 09:48
  17.1.2022.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, a vidljivost je dobra, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).