Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
19:41
17.11.2019.

Raspisan konkurs za Studentsku ljetnju školu CERN 2020

Ministarstvo nauke objavilo je Konkurs za atraktivne studentske stipendije u vodećoj svjetskoj laboratoriji - CERN-u, „Studentska ljetnja škola CERN 2020“.


Studentska ljetnja škola CERN-a održava se svake godine u trajanju od 8 do 13 nedjelja tokom jula i avgusta i obuhvata teoretsku obuku, učešće na radionicama, seminarima, izložbama kao i eksperimentalni rad.

“Predmet ovog Konkursa je selekcija do četiri kandidata od strane Ministarstva nauke, od kojih će CERN izvršiti finalnu selekciju i u saradnji sa Ministarstvom nauke finansirati kandidate sa pravom učešća na programu „Studentska ljetnja škola CERN 2020“”, navode iz tog resora.

Najbolji crnogorski studenti imaće priliku da se uključe u svakodnevni rad CERN-ovih velikih istraživačkih timova koji realizuju interdisciplinarna istraživanja, slušaju predavanja, posjete CERN-ove laboratorije i postrojenja, kao i opremu kojom raspolaže ova institucija, učestvuju na radionicama s naučnicima koji su lideri u svojim oblastima istraživanja.

Ministarstvo nauke i CERN pokriće troškove učešća izabranih kandidata, i to putne troškove i troškove boravka i smještaja za vrijeme trajanja Studentske Ljetnje škole.

Ministarstvo nauke obrazovaće Komisiju za izbor kandidata, koja će razmotriti dostavljene prijave i utvrditi prijedlog za Ministarstvo. Ministarstvo nauke dužno je da odabere do četiri kandidata. Nakon toga, izabrani kandidati dužni su da se registruju elektronskim putem, na zvaničnoj stranici CERN-a, do 31. januara 2020. godine, i prema dobijenim instrukcijama pošalju tražene informacije. Finalni izbor kandidata izvršiće CERN, do sredine aprila 2020.

Sve detalje konkursa možete naći na sajtu Ministarstva nauke.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:59
  13.7.2020.

  Tokom predstojećih praznika povodom Dana državnosti, danas i sjutra, 13. i 14. jula, u svim djelovima CEDIS-a  obezbijeđeni su neophodni uslovi za stabilno funkcionisanje elektroenergetskog sistema.

 • 15:18
  13.7.2020.

  Crkvena opština Nikšić oglasila se povodom glasina da se u tom gradu večeras planira održavanje "auto-litije", poručivši da takav događaj nije planiran u njihovoj organizaciji.

 • 13:40
  13.7.2020.

  Uz zvuke sirena automobila iz kojih su vijorile crnogorske zastave danas je na ulicama Nikšića proslavljen Dan državnosti.

 • 12:42
  13.7.2020.

  Prosvjetni radnici su jedni od heroja krize sa koronavirusom. U to valjda, više niko ne sumnja. Ostavljati svoje porodice u jeku epidemije da biste se izložili sudu javnosti i učinili sve što je do vas, je, bez pretjerivanja, podvig. I ne samo to. Oni su, ovim projektom i komunikacijom na daljinu sa đacima, po prvi put zapravo iznijeli na vidjelo i roditeljima i čitavoj javnosti obim i značaj svog posla, kaže u intervjuu Pobjedi ministar prosvjete Damir Šehović. Ističe da je sada siguran da niko neće govoriti da je to lak posao sa par časova dnevno i tri mjeseca godišnjeg odmora.