Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
19:41
17.11.2019.

Raspisan konkurs za Studentsku ljetnju školu CERN 2020

Ministarstvo nauke objavilo je Konkurs za atraktivne studentske stipendije u vodećoj svjetskoj laboratoriji - CERN-u, „Studentska ljetnja škola CERN 2020“.


Studentska ljetnja škola CERN-a održava se svake godine u trajanju od 8 do 13 nedjelja tokom jula i avgusta i obuhvata teoretsku obuku, učešće na radionicama, seminarima, izložbama kao i eksperimentalni rad.

“Predmet ovog Konkursa je selekcija do četiri kandidata od strane Ministarstva nauke, od kojih će CERN izvršiti finalnu selekciju i u saradnji sa Ministarstvom nauke finansirati kandidate sa pravom učešća na programu „Studentska ljetnja škola CERN 2020“”, navode iz tog resora.

Najbolji crnogorski studenti imaće priliku da se uključe u svakodnevni rad CERN-ovih velikih istraživačkih timova koji realizuju interdisciplinarna istraživanja, slušaju predavanja, posjete CERN-ove laboratorije i postrojenja, kao i opremu kojom raspolaže ova institucija, učestvuju na radionicama s naučnicima koji su lideri u svojim oblastima istraživanja.

Ministarstvo nauke i CERN pokriće troškove učešća izabranih kandidata, i to putne troškove i troškove boravka i smještaja za vrijeme trajanja Studentske Ljetnje škole.

Ministarstvo nauke obrazovaće Komisiju za izbor kandidata, koja će razmotriti dostavljene prijave i utvrditi prijedlog za Ministarstvo. Ministarstvo nauke dužno je da odabere do četiri kandidata. Nakon toga, izabrani kandidati dužni su da se registruju elektronskim putem, na zvaničnoj stranici CERN-a, do 31. januara 2020. godine, i prema dobijenim instrukcijama pošalju tražene informacije. Finalni izbor kandidata izvršiće CERN, do sredine aprila 2020.

Sve detalje konkursa možete naći na sajtu Ministarstva nauke.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 07:37
  12.12.2019.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom danas će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 16:03
  11.12.2019.

  Košarkaški savez Crne Gore oprostio se od jednog od najboljih, poručio je predsjednik KSCG-a Veselin Barović na Komemorativnoj sjednici povodom smrti Želimira Željka Cerovića.

 • 15:29
  11.12.2019.

  Količina i tempo kojim trenutno koristimo prirodne resurse našeg podneblja prevazilazi održivost. Direktan efekat ovakvog odnosa prema prirodnim resursima je jak pritisak i izazivanje opasnosti za vrste, staništa i lokalne zajednice. Moramo biti svjesni da je biodiverzitet temelj zdravlja planete i ima direktan uticaj na život svih nas, saopštili su iz NVO „Morakovo“.

 • 14:35
  11.12.2019.

  Diskriminacija Roma toliko je prisutna, da je ta grupa ljudi navikla na nju. Iako ima pomaka neophodno je i dalje raditi na jačanju svijesti o aktivizmu mladih kao i razbijanju stereotipa, poruka je sa drugog Forum teatra, koji je održan na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, u okviru projekta ''Mladi promovišu sebe i svoju kulturu - Mi smo tu''.