Autor: Marija Vujovic
Foto: onogost.me
14:20
27.11.2020.

Sala OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ tek što je renovirana ponovo „pod čekić“

I dok se u pojedinim školama odgađao početak školske godine jer nezadovoljni roditellji nijesu željeli da svoju djecu šalju u ruinirane ustanove, čekajući da nadležni izdvoje „šaku eura“ za njihovu adaptaciju, za druge škole novca ne manjka i kad treba već obnovljeno popravljati.


Naime, Ministarstvo sporta i mladih je drugu godinu zaredom opredijelilo sredstva za adaptaciju fiskulturne sale u Osnovnoj školi „Mileva Lajović Lalatović“. I ovog puta je za tu svrhu namijenjeno 30.000 eura.

„Rekonstruisana sala Osnovne škole „Mileva Lajović Lalatović“ je otvorena  17. septembra prošle godine. Nepunih 10 dana nakon toga, već 26. septembra, radnik na održavanju sale uočio je promjene na parketu“, kazala je direktorica škole Vera Božović objašnjavajući zašto je škola opet dobila sredstva za readpataciju adaptirane sale. 

Sagledavajući cjelokupnu situaciju, kako je dodala, odlučili su da je iz predostrožnosti ne koriste dok nadležni ne procijene razlog promjene i blagovremeno ga otklone.

„U skladu sa tim formirana je komisija koju su, pored predstavnika Škole, činili eksperti iz oblasti struke. Komisija je zaključila da podkontrukcija na kojoj leži parket nije bila prilagođena i pripremljena za postavljanje novog parketa, kao i da sanacija podkonstrukcije nije bila u opisu posla izvođača radova“, objasnila je ona.

Dakle, izvođač radova je odradio dio za koji je bio nadležan, a sada samo treba utvrditi ko je odgovoran što u obzir nije uzeo i stanje podkonstrukcije, a zbog čega će sada iz džepa građana otići novih 30.000 eura, čemu će se posebeno obradovati neki novi, stručniji izvođač radova.

Kako je pojasnila direktorica, rekonstrukcija koja slijedi odnosi se na otklanjanje prepoznatih problema na podkonstrukciji.

„Uprava škole je nakon izvještaja komisije, pa i dalje, u kontinuitetu upućivala zahtjeve sa željom da se ovaj problem što prije riješi, ali zbog specifične situacije uslovljene pandemijom virusa Covid-19, adaptacija je odložena. Zahtjev smo uputili i početkom ove školske godine. Neuslovnost fiskulturne sale najveće osnovne škole u Nikšiću obavezala nas je da sačinimo projekat njene adaptacije sa željom da naši učenici imaju adekvatne uslove za rad. Projektom smo konkurisali kod Ministarstva sporta i na radost učenika, zaposlenih i uprave, ishod je bio odobrenje rekonstrukcije fiskulturne sale, garderobe sa sanitarnim čvorovima i kabineta za nastavnike fizičke kulture“, kazala nam je Božović dodajući da je upravljanje materijalnim sredstvima i izbor izvođača radova u nadležnosti Ministarstva sporta.

Podsjetimo, prethodna adaptacija koštala je oko 29.000 eura, a tada je renovirana komplet fiskulturna sala, dvije svlačionice, toalet koji je u sklopu svlačionica...

Rekonstuisanu salu je tada otvorio ministar sporta Nikola Janović uz prigodnu svečanost koju su pripremili uprava škole, zaposleni i učenici. Sjekla se i vrpca.

Objašnjenje za ovu situaciju tražili smo od Ministarstva sporta i mladih, te očekujemo njihov odgovor.

Fiskulturna sala škole „Mileva Lajović Lalatović“ izgrađena je 1981. godine. Površina sale iznosi 450 m², a u njenom sastavu su dvije svlačionice, toaleti, spravarnica i kabinet za nastavnike.

Ostale vijesti iz kategorije