Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
16:37
16.9.2020.

Sindikat i Ministarstvo prosvjete će zajednički rješavati izazove

Ministar prosvjete Damir Šehović i v.d. predsjednica Sindikata prosvjete, Slavka Bošković sa saradnicima poručili su da će kroz nastavak saradnje zajednički rješavati izazove u obrazovnom sistemu.


Oni su se sastali danas kako bi razgovarali o izazovima sa kojim se suočava obrazovni sistem u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju.

Sastanak je održan, kako je navedeno, u sklopu redovnih zajedničkih aktivnosti, a u fokusu je bio model nastave za početak školske godine, preporke Instituta za javno zdravlje, položaj prosvjetnih radnika, te sumiranje dosadašnjih zajedničkih postignuća. 

"Kada je riječ o modelu nastave, predstavnici Sindikata detaljno su upoznati sa istim, kao i argumentima kojima se Ministarstvo rukovodilo prilikom donošenja konačne odluke. Takođe, bilo je i riječi o načinu implementacije preporuka Instituta za javno zdravlje. Kada je riječ o modelu nastave, predstavnici Sindikata detaljno su upoznati sa istim, kao i argumentima kojima se Ministarstvo rukovodilo prilikom donošenja konačne odluke. Takođe, bilo je i riječi o načinu implementacije preporuka Instituta za javno zdravlje. U tom smislu istaknuta je važnost očuvanja zdravlja djece i zaposlenih u prosvjeti, te svođenje eventualnih rizika po zdravlje na minimum. Osim toga, razgovarano je i o dodatnom predstojećem opterećenju prosvjetnih radnika, načinima valorizacije istog kao i o neophodnosti poštovanja svih prava zaposlenih u prosvjeti predviđenih kolektivnim ugovorom. Takođe, bilo je riječi i o nabavci računarske i druge opreme za škole, investiciji vrijednoj preko 4 miliona eura", piše u saopštenju.

Na sastanku je saopšteno da je u prethodne četiri godine zajednički napravljen značajan iskorak kada je riječ o položaju prosvjetnih radnika poput povećanja zarada, većih izdvajanja za stambene potrebe prosvjetnih radnika, uvažavanja njihovih postignuća kroz, između ostalog, priznanja u okviru Fonda za kvalitet i talente.

"Uz poruku da nema prepreka da se sa ovakvom praksom nastavi, zaključeno je da je ovakav odnos socijalnih partnera ključan za dalju afirmaciju položaja prosvjetnih radnika, njihovog statusa i ugleda koji im pripada u društvu", zaključuje se u saopštenju.

 

Ostale vijesti iz kategorije