Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
07:52
8.11.2019.

Straševina: Odlaganje životinjskog otpada izazvalo reakciju mještana

Mješatni Starševine u Nikšiću pobunili su se tražeći od nadležnih da hitno reaguju nakon što su iz farme piladi "Novi Monetživ" u neposrednoj blizini njihovih domova odložili velike količine životnjskog otpada. 


Veterinarska inspekcija je naložila zatrpavanje jame, uz konstataciju da su vlasnici ipak ispoštovali proceduru odlaganja organskog otpada. Iz fabrike za Javni servis kažu da su prinuđeni da tu odlažu otpad, ali da sve rade po propisima, te da svakako traže alternatvno rješenje.

Prizori životnjskih ostataka i nesnosan smrad juče je razbijesnio mještane koji žive u nepsorednoj blizini fabrike za proizvodnju pilećeg mesa Novi monteživ, u Straševini. Mještani kažu da već mjesecima mole vlasnike da promijene lokaciju, ali da je jučerašnji incident bila kap koja je prelila čašu.

"Da se ta rupa zatrpava redovno svaka čast, ali stoji po 20 dana otvorena. Nose ptice, raznose paščad, nema ni ograde nikakve okolo, smrad nepodnošljivi se širi. Smrad koji se raznosi od đubriva, od iznutrica, od svega, da se ne može više ni na vrata izaći niti prozore otvoriti", navodi Kostafni Tadić, mještanin Straševine.

Zbarinuti Mještani zvali su veterinarsu inspekciju koja je odmah regaovala.

"Ja sam na licu mjesta zatekla organski otpad koji se vidi, ali je bio posut dezinfekcionim sredstvima. Upoznala sam vlasnika firme, da nije dovoljno da se odradi zatrpavanje tog otpada. Ja tvrdim da to više nije opasnost za zdravlje ljudi koji tu borave", kazala je veterinarska inspektorka Slavica Sudžum.

Iz kompanije Novi Monteživ ističu da su ispoštovali sve zakonske procedure u ovoj situaciji, te da su prinuđeni da zakopavaju organski otpad u blizini fabrike jer im je Komunlano preduzeće otkazalo usluge prevoza do deponije.

"Što se tiče organskog otpada to ne šteti javnom zdravlju ako je prekriveno krečom i tlom. Ali istina je da su nedavne obilne kiše podigle nivo podzemne vode znatno podižući organski otpad i sprečavajući da ga prekrijemo zemljom. Nismo bili spremni za takav događaj, ali jednostavna pumpa za vodu dovela bi nivo vode do nivoa koja bi omogućio da se organski otpad pokrije tlom. S obzirom na otpor susjeda, odlučili smo zatvoriti tu rupu. Kao rezultat, sada aktivno tražimo alternative", ističu iz ove kompanije.

Veterinarska inspektorka Slavica Sudžum navodi da se sa tim slaže i vlasnik firme, da to nije trajno rješenje, kao i da će raditi pregovre sa institucijama Crne Gore koje su odgovorne da mu obezbijede gdje će on odlagati otpad. Ona je istakla da se ovo pitanje mora hitno rješavati, a sa je opcija i formiranje sopstvene jame za odlaganje organskog otpada kakvu propisuje zakon.

"Ona mora imati saglasnost ekološke inspkecije da se na tom mjestu može to raditi, mora biti ograđena i dovoljno duboka da primi tu količinu otpada koju će imati u budućnosti", navela je Sudžum.

Mještani poručuju da neće dozvolit dalje odlaganje otpada u blizini njihovih domova, jer, kako kažu, strahuju za svoje zdravlje.

"Zabrinuti smo za zdravlje. Tu se igraju djeca na livadi, evo vidite golove", navodi Tadić.

Firma Mnonteživ otvorena je prije tri godine, a bavi se proizvodnjom visokokvalitetnog pilećeg mesa.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:04
  20.2.2020.

  U znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, i večeras je u našem gradu održana litija, kojoj je prethodio moleban u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

 • 18:46
  20.2.2020.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 16:54
  20.2.2020.

  Nova lična karta sadržaće čip i moći će da se koristi u elektronskoj trgovini, saopštila je Milanka Baković, generalna direktorica za građanska stanja i lične isprave u MUP-u, nakon današnje sjednice Vlade.

 • 15:57
  20.2.2020.

  U udesu koji se danas oko 15h dogodio kod Hotela Onogošt, lakše je povrijeđena Nikšićanka A. Š. (45).