Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U Nikšiću planiraju da grade postrojenje za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla

SO Nikšić
 • Autor onogost.me
 • 25.01.2024. u 08:10
Delegacija Opštine Nikšić posjetila je postrojenje za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla u Italiji. Plan je da se ovo postrojenje gradi u Nikšiću. Predstavnici lokalne uprave razmotriće parcele u vlasništvu Opštine koje mogu biti adekvatne za gradnju ovog postrojenja. Nezavisni eksperti kao najbolju lokaciju predlažu industrijsku zonu u Gračanici.

Studijsko putovanje organizovalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a delegacija Opštine Nikšić bila je predvođena predsjednikom SO, Nemanjom Vukovićem, uz učešće lokalnih NVO koje se bave zaštitom životne sredine i parlamentarne opozicije.

Kako je saopšteno iz kabineta Vukovića, tokom posjete organizovani su i sastanci sa ostalim subjektima u sistemu upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla (klanice, skladišta nusproizvoda životinjskog porijekla, nadležne veterinarske službe).

„Ova posjeta nastavak je aktivnosti na rješavanju problema upravljanja otpadom, s obzirom na to da bi savremen tretman životinjskog otpada, osim za Nikšić, bio i od velikog značaja za Crnu Goru i korak ka zatvaranju poglavlja 12. i 27. na putu EU integracija. S tim u vezi, prepoznat je značaj rješavanja ovog problema i Opština je pozitivno reagovala na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te je, za potrebe pristupanja izradi Studije uticaja na životnu sredinu i na stanovništvo, razmatrano više lokacija, a od strane nezavisnih eksperata Svjetske banke najbolje ocijenjena je parcela u industrijskoj zoni u Gračanici“, navodi se u saopštenju za Službe za skupštinske poslove.

Saglasno dogovoru delegacije, na predlog predstavnika parlamentarne opozicije, u narednim danima, tim Opštine zajedno sa timom za upravljanje MIDAS 2 projektom, još jednom će razmotriti parcele u vlasništvu Opštine koje, kako je saopšteno, mogu biti adekvatne za gradnju ovog postrojenja, a kako bi se došlo do najboljeg mogućeg rješenja za izgradnju ovog postrojenja.

„Ukoliko Studija uticaja na životnu sredinu i na stanovništvo pokaže da ovakvo postrojenje ne bi imalo negativne uticaje na životnu sredinu i građane, a s obzirom na činjenicu da se, na najbolje ocijenjenoj lokaciji od strane nezavisnih eksperata, svakodnevno formiraju divlje deponije, kako čvrstog, tako i životinjskog otpada, izgradnjom postrojenja po svim EU standardima, osim što bi se uredilo 20.000m2 sada devastiranog prostora i otvorila vrata valorizaciji potencijala industrijske zone, prevazišla bi se moguća ekološka katastrofa, uzimajući u obzir trenutno stanje po pitanju odlaganja otpada životinjskog i neživotinjskog porijekla. Osim ekološkog, nepropisno odlaganje, posebno otpada životinjskog porijekla, pitanje je javnog zdravlja, budući da ono danas završava u koritima rijeka, jezerima i šumama, čime se bitno ugrožava zdravlje ljudi“, navodi se u saopštenju za javnost.

Na ovaj način, dodaju, ne samo da bi bilo riješeno pitanje životne sredine, već bi se stvorili uslovi za mesnu industriju, da na propisan način odlažu svoje nusproizvode životinjskog porijekla.

„Ovo je posebno važno uzimajući u obzir da Nikšić ima veliki broj poljoprivrednih gazdinstava koja drže stoku, tako da smo dužni i njima da obezbijedimo mogućnosti za bezbjedno odlaganje nusproizvoda životinjskog porijekla. Rukovodstvo Opštine Nikšić zahtijevalo je da, prije donošenja odluke o pristupanju izradi Studije uticaja na životnu sredinu i građane, posjeti postrojenje u državi članici EU i lično se uvjeri u sistem funkcionisanja postrojenja, te je od Ministarstva zahtijevalo organizaciju studijske posjete kako bi bili sigurni da ova vrsta postrojenja može predstavljati samo dobrobit za građanke i građane kao i zajednicu u cjelini, i da ne može ugroziti predio u kojem bi bila izgrađena“, saopšteno je iz Službe za skupštinske poslove.

Izgradnja ovog postrojenja dio je procesa uspostavljanja sistema upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla koji nijesu namijenjeni ishrani ljudi. Sredstva za izgradnju postrojenja, u iznosu od oko 7 miliona eura, opredijeljena su u okviru Drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS 2), koji se finansira zajmom Svjetske banke, a implementira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, dok je nosilac ove aktivnosti Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Pored predsjednika SO Vukovića, delegaciju Opštine činili su sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Vidak Krtolica, sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Milanka Radulović, direktorica Agencije za projektovanje i planiranje, Ana Vukotić, a članovi delegacije bili su i predstavnici parlamentarne opozicije Boris Muratović i Vesna Daković, Miodrag Karadžić, NVO ,,Društvo mladih ekologa", direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković, i tim za upravljanje MIDAS 2 projektom.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Područne jedinice i filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sjutra neće raditi, osim u hitnim slučajevima, saopšteno je iz tog resora.
  Tenderima i nepotrebnom administrativnom precedurom samo se gubi vrijeme u borbi protiv bolesti potkornjaka u šumama na području plavske, kao i drugih crnogorskih opština, pa je potrebno hitno uključivanje države sa svim njenim kapacitetima.