U Nikšiću počinje popis vlasničkih pasa

Udruženje Korina
  • Autor onogost.me
  • 16.08.2022. u 08:10
U Nikšiću u toku ove sedmice počinje popisivanje kućnih ljubimaca-pasa, koje će trajati dva i po mjeseca i obuhvatiće 32 mjesne zajednice.

Ovo je, kako su kazali iz Udruženja Korina, prvi ovakav popis u Crnoj Gori, i sprovešće se upravo u najvećoj opštini u bivšoj Jugoslaviji.

Popisivanje će vršiti obučeni anketari, dok je sami popis dio programa javnog rada „Sprovođenje popisa kućnih ljubimaca (pasa) kao dio kontrole populacije pasa na teritoriji opštine Nikšić”, koji u partnerstvu sprovode Udruženje Korina, Opština Nikšić i Zavod za zapošljavanje Crne Gore, uz podršku međunarodne organizacije Network for Animals i lokalnih veterinarskih ambulanti.

“Cilj popisa je da obezbijedi sveobuhvatne, kvalitetne i uporedive podatke, koji su izuzetno značajni za kreiranje politike kontrole populacije pasa i izradu lokalnog plana koji je Opština Nikšić dužna da usvoji do kraja drugog kvartala 2023. godine. Krajnji cilj programa jeste da Opština razvije održiv lokalni Program kontrole populacije pasa koji je zasnovan na više vrsta istraživanja. Program treba da predstavlja jasnu mapu puta za lokalnu samoupravu – korake koje ona treba da preduzme da bi trajno riješila probleme koji se vezuju za napuštene pse, na human i efikasan način sa najmanje moguće troškova”, kaže se u saopštenju tog Udruženja.

Oni su podsjetili vlasnike pasa da su dužni da obezbijede identifikaciju, registraciju i vakcinaciju psa protiv bjesnila, kao i da posjeduju potvrdu o upisu u registar i vakcinaciji psa protiv bjesnila (pasoš).

Identifikaciju i registraciju pasa vrše veterinarske ambulante, specijalističke veterinarske ambulante i veterinarska služba koje podatke o identifikaciji i registraciji dostavljaju Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, radi upisa u Centralni registar pasa, koji je formiran krajem 2019. godine.

Veterinarska organizacija dužna je, kako kažu iz Udruženja, da držaocu psa izda potvrdu o upisu u registar i vakcinaciji psa protiv bjesnila i da podatke o psima koje je identifikovala i registrovala upiše u registar pasa.

„Identifikaciji pasa podliježu svi novorođeni psi koji se nalaze na teritoriji Crne Gore i to najkasnije 90 dana od datuma rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti ili napuštanja legla. Identifikaciji podliježu i uvezeni psi koji nijesu trajno identifikovani, a identifikacija se vrši 15 dana od dana ulaska u Crnu Goru“, navode iz Udruženja.

Identifikacija pasa vrši se mikročipovima, a prilikom identifikacije psi dobijaju svoj jedinstveni identifikacioni broj koji se unosi u Centralnu bazu podataka.

Novčana kazna za nepostupanje po ovim odredbama zakona iznosi od 100 eura do 1.000 eura za fizička lica, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, saopštili su iz Udruženja Korina.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

5

  1. prvo da popišemo one koji ostavljaju pseći izmet svojih ljubimaca po parkovima iako imaju zakonsku obavezu da to uklanjaju

  2. A,sta da radimo sa psima lutalicama.Ko o njima vodi racuna i ko ce njih da popise.Ko je odgovoran kad ti psi rastrgnu macku(imam snimak).

  3. Veceras na trgu oko desetak lutalica napada zenu sa bebom u kolicima.Trgom se ne moze proci od copora i laveza.Bruka

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) odlučio je da se popust za električnu energiju za domaćinstva, koji je važio od 1. jula do 30. septembra, primjenjuje do kraja godine.