Autor: onogost.me
Foto: vijesti.me
15:08
11.7.2019.

U Nikšiću žene preduzetnice i dalje čekaju svoju šansu

Kako bi ukazali na dvostruku diskriminaciju žena sa invaliditetom, kako na rodnoj tako i na osnovu invaliditeta, nevladine organizacije "Ženska alijansa za razvoj" i Centar za žene sa invaliditetom realizovale su projekat "Osnaživanje žena sa invaliditetom u Nikšiću“. 


Na završnoj konferenciji "Žensko preduzetništvo i žene iz marginalizovanih grupa" predočeno je da iako su vidljivi pomaci za podsticanje ženskog preduzetništva na nacionalnom nivou, u gradu pod Trebjesom ženama preduzetnicama, a posebno onima iz marginalizovanih grupa, "ne cvjetaju ruže".

"Opština Nikšić nema posebnih programa za podršku ženama preduzetnicama, niti je imala neke značajnije aktivnosti na tom polju. Uz to Opština nema aktuelne lokalne planove za unapređenje položaja lica sa invaliditetom, ni lokalni plan za rodnu ravnopravnost", saopštili su organizatori konferencije.

Podaci nikšićkog Biroa rada, kada su žene u pitanju, takođe nijesu optimistični.

"Od preko 3.600 nezaposlenih, žene čine 62 odsto, a preko 28 odsto  osoba ženskog pola ima visoku stručnu spremu i ne uspijeva da nađe posao duže od dvije godine. Preko Biroa rada Nikšić 296 žena sa invaliditetom traži posao i one učestvuju gotovo 15 odsto u ukupnoj nezaposlenoj ženskoj populaciji, a spadaju u dugoročno nezaposlene”.

Među korisnicima kredita za samozapošljavanje Zavoda za zapošljavanje, kako je na konferenciji istaknuto, nema ni žena sa invaliditetom ni pripadnica romske i egipćanske zajednice, a kuriozitet predstavlja to da je od kada se ovi krediti dijele isti dobila samo jedna Romkinja i to za otvaranje frizerskog salona. Sa druge strane, podaci na nacionalnom nivou ohrabruju.  

"Od predstavnika Ministarstva ekonomije moglo se čuti da je broj preduzetnica u Crnoj Gorina povećan 24 odsto.  Ovo je zaista značajno povećanje s obzirom da je unazad nekoliko godina ovaj procenat bio ispod deset odsto i najniži u regionu. Poslednjih godina ovo ministarstvo, u saradnji sa domaćim i međunarodnim partenerima, realizuje  52 različita programa namijenjena preduzetništvu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Na konferenciji je sedam žena sa invaliditetom, kao i pripadnice romske zajednice u Nikšiću, izložilo rukotvorine, a kao značajan rezultat projekta istaknuto je da je pet korisnica projekta započelo različite biznise. Među njima su i tri žene sa invaliditetom iz Nikšića.  

Projekat “Osnaživanje žena sa invaliditetom u Nikšiću” podržan je od Ambasade SAD-a u Podgorici.

 

izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije