Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U ponedjeljak počinje štrajk prosvjetnih radnika

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 18.02.2024. u 20:10
U ponedjeljak počinje štrajk prosvjetnih radnika iz skoro 160 škola. Nastave tamo gdje štrajkuju nastavnici neće biti. To je kazao predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović, nakon sastanka u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija.

“Od nas je traženo da odložimo štrajk, mi ne možermo da odložoimo štrajk, nemamo mandat kao pregovarački tim da odlažemo štrajk. Hoće, biće ga, u onim školama koje su se prijavile, u skoro 160 škola”, naveo je on.

Vrtići će raditi regularno, možda će rad, kako je dodao, biti skraćen samo za sat vremena

Oni prosvjetni radnici koji nijesu u štrajku, kaže da mogu da rade.

“Mi smo još u petak rekli da direktori treba da probaju da organizuju nastavu jer nemamo pravo da ih spriječimo da rade. Direktori treba da se bave organizacijom”, istakao je Božović.

Na pitanje šta kad djeca dođu sutra u školu, kazao je da gdje bude uslova da se održi nastava – održaće se.

Na pitanje da li su im predočene zakonske posljedice ako štrajkuju, Božović je rekao da nije demokratski pozivati se na uredbu iz 2006. godine.

“Oni se pozivaju na uredbu iz 2006. godine koja je antidemokratska, ne postoji štrajk po tome u vrtićima i školama, to ne možemo da radimo. Nijedna zemlja u Evropi to nema. Ako se na to pozivate onda u kakavoj zemlji mi živimo” Onda je to robovlasnički sistem. Štrajk je prekid rada i to je naše pravo Ustavom zagarantovano”, ističe Božović.

Rekao je da na sastanku sa MPNI nije bilo predstavnika Ministarstva finansija (MiF) kojima su ranije poslali prijedloge.

Iz MPNI su ranije pozvali Sindikat prosvjete da nastave pregovore i da pokušaju da nađu održivo rješenje.

Kako je saznao Portal RTCG već je održan sastanak u 16 sati sa direktorima vrtića na teritoriji Podgorice i Tuzi, dok je u u 18 i 19 sati zakazan sastanak sa drektorima škola. Prema našim saznanjima, biće održan još jedan sastanak u 20 sati sa direktorima svih vrtića u našoj državi.

Iz MPNI su ranije pozvali Sindikat prosvjete da nastave dijalog kako bi našli sistemsko i održivo rješenje, a vodeći računa o interesima djece i roditelja.

Kako je saopšteno iz MPNI, oni su u petak predstavnicima Sindikata prosvjete ponovili ponudu Ministarstva finansija i Vlade, koja podrazumijeva uvećanje zarade prosvjetnim radnicima u neto iznosu od minimum 15 odsto.

To uvećanje bi se, kako je najavljeno, počelo primjenjivati najkasnije od kraja trećeg kvartala tekuće godine.

Prema odluci Sindikata prosvjete, prosvjetari sjutra počinju štrajk ukoliko do dogovora ne dođe.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je na konferenciji za medije u petak da najavom štrajka ne zatvaraju vrata pregovorima

Izvor: Rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. Dje ste bili 30 godina? Radili ste za 300 evra ,a sad vam je malo 1000?! Samo štrajkujte,treba vas sve poslati kući i zaposliti omladinu da radi.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  NVO "Bunte scena" protestovala je, sa grupom građana, ispred Nikšićkog pozorišta, zahtjevajući ostavku ili smjenu umjetničkog direktora te kulturne ustanove Janka Jelića zbog stavova iskazanih u saopštenju kojim obrazlaže odluku da se predstava "Izložene" ne uvrstiti u repertoar Nikšićkog pozorišta.
  Pojedini proizvođači ove godine prijavljuju veći broj grla za subvencije u stočarskoj proizvodnji nego što to pokazuje realno stanje, a grlo sa istim brojem ušnih markica pojavljuje se na dva gazdinstva, što je utvrđeno kontrolom kroz veterinarski informacioni sistem, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.
  Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore, formirati Međuresorsku radnu grupu koja će se baviti provjerom inostranih obrazovnih isprava na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu.