Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
20:17
5.4.2020.

Vaspitači da šalju video-snimke raznih igara s djecom

U okviru kampanje Instituta za javno zdravlje #OstaniDoma, Ministarstvo prosvjete se pridružilo akciji #IgrajSeDoma, koju su pokrenuli UNICEF i Udruženje Roditelji, i pozvalo vaspitače iz predškolskih ustanova širom zemlje da im preko društvenih mreža šalju kratke video-snimke raznih igara s djecom predškolskog uzrasta ili ih objavljuju na svojim društvenim mrežama koristeći #IgrajSeDoma i tagujući UNICEF Crna Gora, Ministarstvo prosvjete i Udruženje Roditelji (Roditelji. Me).


Brojni vaspitači pridružili su se ovom izazovu i njihovi snimci raznih igara kod kuće s djecom uzrasta do 6 godina poslužiće kao inspiracija roditeljima da što kvalitetnije provedu vrijeme s djecom dok traju mjere društvene distance zbog koronavirusa.

Dio video-snimaka #IgrajSeDoma koje su vaspitači poslali su:

Pravljenje duvaljke za balone - Ivana Dabović-Banović, vrtić Naša radost, Herceg Novi https://youtu.be/ptM9ZEOKvk0

Kako napraviti igračku s djecom od stvari koje imate u kući? https://youtu.be/-L1xOnTz-Aw

Razvoj motorike - Ivana Dabović-Banović, vrtić Naša radost, Herceg Novi https://youtu.be/TGjAXlV-XaY

Učenje boja sa djecom do 3 godine- Ivana Dabović-Banović, vrtić Naša radost, Herceg Novi https://youtu.be/sTbYHQ8_CJo

Igre bez granica kod kuće - Marijana Živković, vrtić Vukosava Ivanović Mašanović, Bar https://youtu.be/K06FKYfAsf0

“Predškolski uzrast ima ključnu karakteristiku – a to je da dijete najbolje uči i razvija se kroz igru. Roditelji su svakako prvi učitelji svoje đece. Ovu situaciju #OstaniDoma treba okrenuti u konstruktivnom smjeru – uticati na povezanost đece i roditelja i sveobuhvatno podsticati njihov razvoj kroz najprirodniji oblik učenja – igru”, ističe Tamara Milić, načelnica u Ministarstvu prosvjete.

Akcija #IgrajSeDoma trajaće dok traju mjere društvene distance i snimci raznih vrsta igara s djecom biće objavljivani na društvenim mrežama UNICEF-a Crne Gore, Udruženja Roditelji i Ministarstva prosvjete.

“Stoga pozivamo sve vaspitače i roditelje da nam preko društvenih mreža šalju snimke i pokažu kako da boravak kod kuće s djecom pretvorimo u učenje kroz igru i zabavu”, poručuje Milica Lekić, savjetnica za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete.

U teškim vremenima, djeci je potrebna ljubav i pažnja odraslih. Akcija #IgrajSeDoma je poziv svim roditeljima da djeci posvete dodatno vrijeme i pažnju i da im omoguće da se igraju i opuste.

“Iskoristite ovo dragocjeno vrijeme da budete s đecom – bavite se njima. Ovo ulaganje u njihov razvoj će se stostruko vratiti. Ona uče od vas. Igrajte se – kroz igru se najviše uči! Kod njih ćete svojim primjerom razviti lijepe vrijednosti i ljudske vrline!”, zaključuje Milić.

Iz Ministarstva podsjećaju da djeca na stres mogu reagovati na različite načine, poput povećane razdražljivosti, povlačenja u sebe, ljutnje ili nervoze, mokrenja u krevetu, itd.

"Kroz otvoren razgovor i igru svaki roditelj može pomoći djetetu da se izbori sa stresom tokom epidemije koronavirusa. Zato je naša poruka svim roditeljima i djeci: Igrajmo se doma!", zaključuje se u saopštenju.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:18
  28.5.2020.

  Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore studenti će po prvi put ove godine upisivati reformisani model dvogodišnjih master studija (3+2).

 • 11:43
  28.5.2020.

  Naredna četiri dana očekuju nas nestabilne vremenske prilike uz kišu, a povremeno i pljuskove i grmljavinu, kazao je za TVCG meteorolog Branko Micev.

 • 11:32
  28.5.2020.

  Čitalac portala Onogošt javio nam se sa informacijom da je pronašao ličnu kartu na ime Marko Čabarkapa.

 • 10:14
  28.5.2020.

  Baranka Tatjana Đenđinović Brdar, koja je svojevremeno bila zaposlena u Narodnoj kuhinji u Baru te zbog zdravstvenih razloga pošla na bolovanje u decembru, a svoj radni angažman prekinula u aprilu ove godine, odlučila je da svoje zarade donira za završetak radova na kući dječaka Viktora Radulovića iz Nikšića koji ima oboljenje bubrega, saopštili su iz NVO Izvor života.