Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:35
25.8.2019.

Bibliotekar preporučuje - "Šala"

Osamdesetih godina prošlog vijeka Milan Kundera se u Jugoslaviji čitao kao "naš", "domaći" pisac. Tema njegovih romana je uglavnom Čehoslovačka šezdesetih godina. Za Zapad on je bio disident, a za svoju zemlju i Istočni blok je bio zabranjen. 


Pročitajte "Šalu" da biste vidjeli kako jedna, naizgled, bezazlena izjava,šala,može u totalitarnom režimu čovjeku zagorčati život. Politika,ljubav...i Ludvig, čiji je  život bio jedna velika ironična šala. Robijao je uzalud,volio je uzalud.
 

Odlomak:

Ništa ne zbližava ljude brže (doduše,često samo prividno i varljivo) kao tužno melanholično razumevanje. Ta atmosfera smirene samilosti, koja uspavljuje sve strepnje i zabrane i podjednako je razumljiva i prostoj i profinjenoj duši, i neukom i obrazovanom, sigurno je najjednostavnija metoda za zbližavanje, a uz to vrlo dragocena. Potrebno je, naime.odbaciti kultivisano "suzdržavanje duše", kultivisane gestove i mimiku i biti jednostavan; ne znam kako mi je (iznenada,bez pripreme) uspelo da to postignem,kako je to moglo uspeti meni, čoveku koji je slepački trapao za svojim veštačkim likovima; ne znam; gledao sam na to kao na neočekivani poklon i čudesno oslobođenje.   
 

Ostale vijesti iz kategorije