Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:39
1.12.2019.

Bibliotekar preporučuje – “Unutrašnja strana vjetra” ili roman o Heri i Leandru

Milorad Pavić rođen je 15. oktobra 1929. godine u Beogradu, a umro je 30. novembra 2009. godine u Beogradu. Pavić je bio srpski prozni pisac, istoričar srpske književnosti 17. i 19. vijeka, prevodilac Puškina i Bajrona, dekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i akademik SANU-a.


Do danas, Pavićeva djela imaju preko 80 prevoda u zasebnim knjigama, na različitim jezicima širom svijeta. Pavić je bio nominovan za Nobelovu nagradu, a svjetsku slavu stekao je romanom "Hazarski rečnik", koji je objavio 1984. godine.

Roman "Unutrašnja strana vjetra" ili roman o Heri i Leandru je napisan u tradiciji magičnog realizma. Roman se čita s obje strane i okreće se kao klepsidra. S jedne strane je priča o Leandru, dok se drugi dio o Heri štampa u obrnutom smjeru. To je roman koji spaja ono što se ne može spojiti: dva pola i roda, dva bića i dvije civilizacije, različite vjekove.

Odlomak

"Ljudski život je čudna trka: cilj nije na kraju, nego na sredini staze; trčiš, i možda si odavno kroz cilj već prošao, a ne znaš, nisi ni primetio kad, a nećeš nikad ni doznati kada. I zato trčiš i dalje."

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka "Njegoš" i NVO Društvo prijatelja biblioteke "Njegoš" vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku "Njegoš". Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke, koja se nalazi u zgradi Dvorca Kralja Nikole, postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

 

Ivan Lješković

Ostale vijesti iz kategorije