Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:39
1.12.2019.

Bibliotekar preporučuje – “Unutrašnja strana vjetra” ili roman o Heri i Leandru

Milorad Pavić rođen je 15. oktobra 1929. godine u Beogradu, a umro je 30. novembra 2009. godine u Beogradu. Pavić je bio srpski prozni pisac, istoričar srpske književnosti 17. i 19. vijeka, prevodilac Puškina i Bajrona, dekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i akademik SANU-a.


Do danas, Pavićeva djela imaju preko 80 prevoda u zasebnim knjigama, na različitim jezicima širom svijeta. Pavić je bio nominovan za Nobelovu nagradu, a svjetsku slavu stekao je romanom "Hazarski rečnik", koji je objavio 1984. godine.

Roman "Unutrašnja strana vjetra" ili roman o Heri i Leandru je napisan u tradiciji magičnog realizma. Roman se čita s obje strane i okreće se kao klepsidra. S jedne strane je priča o Leandru, dok se drugi dio o Heri štampa u obrnutom smjeru. To je roman koji spaja ono što se ne može spojiti: dva pola i roda, dva bića i dvije civilizacije, različite vjekove.

Odlomak

"Ljudski život je čudna trka: cilj nije na kraju, nego na sredini staze; trčiš, i možda si odavno kroz cilj već prošao, a ne znaš, nisi ni primetio kad, a nećeš nikad ni doznati kada. I zato trčiš i dalje."

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka "Njegoš" i NVO Društvo prijatelja biblioteke "Njegoš" vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku "Njegoš". Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke, koja se nalazi u zgradi Dvorca Kralja Nikole, postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

 

Ivan Lješković

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:09
  4.6.2020.

  Drama „Korijen i izdanci“ koju su realizovali učenici Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića osvojila je drugo mjesto na konkursu za najbolji dramski tekst u okviru prvog Festivala srednjoškolskog teatra „Dijalog 2020“.

 • 08:22
  31.5.2020.

  Vladan Desnica (1905-1967) je rođen u Zadru u imućnoj i uglednoj porodici. Otac mu je bio čuveni advokat Uroš Desnica. Njegov djed Vladimir Desnica bio je veleposjednik i predsjednik opštine u Obrovcu. Zastupao je nacionalne interese Srba u sjevernoj Dalmaciji.

 • 08:19
  29.5.2020.

  Sajt nekog umjetnika nije ništa novo. Digitalizacija, takođe. Prije desetak godina i više su se vodile suštinske rasprave u modernim teorijama da li će digitalizacija uništiti knjigu, sasvim slično onome da li će televizaja uništiti film, kao nekad da li će pismo uništiti govor... I ništa nije uništilo jedno drugo, ali su se desile revolucionarne stvari. Jedno je drugo ili treće obuzdalo, počinje priču za portal Onogošt o osnivanju svog sata nikšićki scenarista, dramaturg i pjesnik Obrad Nenezić.

 • 19:21
  28.5.2020.

  Bogdan Gajić, učenik prvog razreda matematičkog odjeljenja u Gimnaziji "Stojan Cerović", osvojio je drugo mjesto na takmičenju "Udruženja folklornih ansambala Crne Gore" za literarni rad "Slika moje tradicije".