Autor: onogost.me
Foto: screenshot
07:50
1.7.2020.

Danijel Cerović predstavio spot za kompoziciju "Tamna noći"

Njemačka platforma za klasičnu gitaru “Siccas media”, objavila je video spot za kompoziciju “Tamna noći” crnogorskog kompozitora Žarka Mirkovića u izvođenju Danijela Cerovića na gitari.


Kompozicija Tamna Noći Žarka Mirkovića napisana je za violončelo, a verzija za gitaru je nastala 2017. godine. Premijerno je izvedena u Trstu iste godine na koncertu Danijela Cerovića u dvorani Konzervatorijuma “Đuzepe Tartini”. Nakon toga Danijel Cerović je izvodio na solističkim koncertima u Argentini, Kanadi, Holandiji, Njemačkoj a takođe i na koncertu u parizu i crkvi sv. Eustahija.

Spot je nastao kao koprodukcija Muzičkog centra Crne Gore, Ministarstva kulture i RTCG-a. 

 

Audio snimanje je obavljeno u dvorani Muzičkog centra Crne Gore, a video snimanje na ostrvu Gospe od Škpjela. Eksterijer nema mnogo dodirnih tačaka sa regijom u kojoj je nastao glavni motiv kompozicije, upravo je način da se potencira raznolikost i multikulturalnost kojima Crna Gora kao prostor obiluje. Reditelj spota je Gojko Brkuljan.

Danijel Cerović jedan je od vodećih crnogorskih izvođača iz domena klasične muzike sa intezivnom međunarodnom koncertnom karijerom. Ostvario je nekoliko stotina nastupa kao solista i član kamernih ansambala na prestižnim međunarodnim festivalima, koncertnim serijama, turnejama kao i u dvoranama širom svijeta.

Kao solista, snimio je CD s muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija . Kao član Duo Amarilli sa mecosopranisticom Amandom Stojović, snimio sam CD sa muzikom za glas i gitaru, a takođe i CD muzike za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem u izdanju Muzičkog Centra Crne Gore. U 2014 i 2016 godini, kao član Crnogorskog dua gitara sa Goranom Krivokapić, transkribovao je i snimio 6 “engleskih svita” Johana Sebastiana Baha na dva CD-a za NAXOS Records.

Oba izdanja su dobila izuzetne kritike od vodećih svjetskih magazina i portala za klasičnu muziku, kao što su: londonski “Gramophone” , “American Record Guide”, “Soundboard”, “WGBH Radio – Boston” (nagrada za najbolji CD nedjelje) , “ClassicsToday”, “Guitare Classique” i dr. Takođe CD izdanja su predstavljena u programu Radio BBC 3, Radio NL 4, te posredstvom ugledne radijske emisije “Guitar Alive” na preko 250 stanica širom SAD-a , kao i u Danskoj, Kini, Tajvanu, Novom Zelandu i Australiji.

Jedan je od utemeljivača i umjetnički direktor međunarodnog “Nikšić Guitar Festivala” (osnovan 2005). Takođe, jedan je od osnivača i umjetnički direktor projekta “Montenegro International Guitar Competition” (Tivat, Podgorica) koji je, zajedno sa još 17 sličnih manifestacija iz čitave Evrope, dio “EuroStrings” projekta koje će se u periodu od 2017-2021 finansirati iz projekta Evropske Unije “Kreativna Evropa”.

Njegov novi CD za izdavačku kuću NAXOS sa djelima baroknog kompozitora Silviusa Leoplda Vajsa biće objavljen 20. avgusta, dok će naredne godine biti objavljen CD sa muzikom Astora Pjacole, gdje će se predstaviti kao član crnogorskog dua gitara sa Goranom Krivokapićem.

Izvor: CdM.me

Ostale vijesti iz kategorije