Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dramski tekst „Korijeni i izdanci“ nikšićkih gimnazijalaca drugi na konkursu

dijalog
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 04.06.2020. u 06:09

Drama „Korijen i izdanci“ koju su realizovali učenici Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića osvojila je drugo mjesto na konkursu za najbolji dramski tekst u okviru prvog Festivala srednjoškolskog teatra „Dijalog 2020“.

Tema ovogodišnjeg konkursa za srednjoškolce obuhvatila je nasilje i posljedice činjenja i ćutanja pred ovakvim oblicima ponašanja.

Dramska sekcija iz nikšićke gimnazije, pod mentorstvom profesorice Katarine Čanović, kandidovala je tekst „Korijen i izdanci“.

Žiri navodi da drama svjedoči o osviješćenosti učenika/ca kada su u pitanju porodične vrijednosti na kojima počiva sudbina predaka i potomaka.

 „Riječ je o tekstu koji svjedoči o nedostatku  ljubavi u porodičnom sistemu,  kao  uzroku brojnih destruktivnih situacija, od kojih je jedna vršnjačko nasilje, kao oblik pokazivanja slabosti i potrebe za ljubavlju i pažnjom. Takođe, predstavljen je značaj nasljednog faktora i funkcija nesvjesno preuzetih obrazaca“, navode iz škole.

Članovi Dramske sekcije koji su radili na spremanju drame sa  mentorkom  su:  Aleksandra Papović, Anastasija Marković, Nađa Radonjić, Nađa Šćepanović, Nikolina Lalatović, Elena Vujović, Emilija Vujović,  Željana Stević, Svetozar Pejović, Jelena Mijušković i Jana Bulajić.

Na konkurs je pristiglo 12 tekstova, a žiri festivala na čijem čelu je bio dramaturg Nikola Tomić i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju- Tamara Milošević i Mladen Ivanović jednoglasno su odlučili da prvu nagradu dobije dramski tekst „Antigona 2.0” danilovgradske gimnazije.

Žiri je ocijenio da je prvoplasirana drama vrednovana prvenstveno zbog svoj originalnosti.

Učenici Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ iz Podgorice osvojili su treće mjesto za dramski tekst „Ko je ođe Don Kihot?“

Dodijeljena je specijalna nagrada koju je osvojio tekst „Kad antijunak vodi“ kotorske gimnazije, a koji opsežnim tematskim okvirom na realističan način obuhvata odnos tradicionalne društvene zajednice prema onome što je moderno i, za nju, kao takvu, uneobičajeno.

Svi nagrađeni tekstovi biće izvedeni na jesen, na prvom Festivalu srednjoškolskog teatra „Dijalog 2020“ u Kulturno-informativnom centru “Zeta”.

Konkurs za najbolji dramski tekst okviru prvog Festivala srednjoškolskog teatra „Dijalog 2020“ objavili su Srednja mješovita škola u Golubovcima i Kulturno informativni centar – Zeta uz podršku Ministarstva prosvjete Crne Gore.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Povodom 30 godina od premijere, monodrama "Bizmismen", u izvođenju glumca Voja Krivokapića, biće izvedena večeras na pozorišnoj sceni sale "Zahumlja" sa početkom u 19 časova.