Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:36
4.11.2019.

Festival glumca obilježiće novembarski kulturni repertoar

Mjesec novembar u našem gradu proteći će uz mnoštvo kulturnih manifestacija, a pečat će mu svakako dati 16. Međunarodni festival glumca koji će se održati od 28. novembra do 3. decembra.


Ova jedinstvena smotra glume, kako je kazao direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić, biće svečano otvorena uručenjem Nagrade „Veljko Mandić“ koja se dodjeljuje bijenalno za doprinos crnogorskoj pozorišnoj umjetnosti.

On je najavio da će u takmičarskom dijelu programa biti prikazano pet predstava iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Pored toga, predstava, „Gospodska krv“, koju je po tekstu Marka Kavaje, režirao Slobodan Marunović, biće izvedena na zatvaranju Festivala.

Bulajić uvjerava da će ovo biti  jedno od boljih festivalskih izdanja.

“Na otvaranju je predstava “Kauboji” teatra “Exit” iz Zagreba koja ima preko 500 izvođenja, traje duže od deceniju, jedna je od nagrađivanijih predstava i prikazivanaje svuda po svijetu. Riječ je o predstavi kakvu nikšićka publika nije gledala i koja traje duže od tri i po sata. Festival će zatvoriti još jedan mega hit, “Ay, Carmela” Sarajevskog ratnog teatra. Između su predstave novije produkcije”, najavio je on na konferenciji za novinare.

Takođe, predstave “Kozocid” Gradskog pozorišta iz Podgorice, “I svaki put kao da je prvi” Kruševačkog pozorišta i Art tema iz Beograda i “Smrt i djevojka” Crnogorskog narodnog pozorišta i teatra, biće, kako je kazao, izvedene u takmičarskom dijelu.

Ipak, to nije sve. Ljubitelji filmske umjetnosti tokom ovog mjeseca imaće priliku da uživaju u filmovima koji će biti prikazani povodom 70 godina „Lovćen filma“ - „Lažni car“, „Kapo“ i „Zle pare, ali i u ostvarenju iz 1978. godine „Lovac na jelene“, antiratnom filmu koji je osvojio pet Oskara a bio nominovan za još četiri.

Povodom obilježavanja 71 godine rada, Muzička škola „Dara Čokorilo“ pripremiće svečanu akademiju.

 “Na Svečanoj akademiji nastupiće profesori i učenici iz Srednje muzičke škole. Biće raznovrstan umjetnički program, a predstaviće se kako solisti, tako i orkestri”, kazala je sirektorica škole Sanja Radulović.

Kako je podsjetila, škola je otvorena 15. novembra 1948. u prizemlju kuće Gardaševića i da su te godine bila upisana 44 učenika na dva smjera – klavir i violina.

Ove godine je upisano 613 učenika i to 587 u osnovnoj školi na 11 obrazovnih programa, a ostali su u srednjoj školi gdje je devet obrazovnih programa.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:09
  4.6.2020.

  Drama „Korijen i izdanci“ koju su realizovali učenici Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića osvojila je drugo mjesto na konkursu za najbolji dramski tekst u okviru prvog Festivala srednjoškolskog teatra „Dijalog 2020“.

 • 08:22
  31.5.2020.

  Vladan Desnica (1905-1967) je rođen u Zadru u imućnoj i uglednoj porodici. Otac mu je bio čuveni advokat Uroš Desnica. Njegov djed Vladimir Desnica bio je veleposjednik i predsjednik opštine u Obrovcu. Zastupao je nacionalne interese Srba u sjevernoj Dalmaciji.

 • 08:19
  29.5.2020.

  Sajt nekog umjetnika nije ništa novo. Digitalizacija, takođe. Prije desetak godina i više su se vodile suštinske rasprave u modernim teorijama da li će digitalizacija uništiti knjigu, sasvim slično onome da li će televizaja uništiti film, kao nekad da li će pismo uništiti govor... I ništa nije uništilo jedno drugo, ali su se desile revolucionarne stvari. Jedno je drugo ili treće obuzdalo, počinje priču za portal Onogošt o osnivanju svog sata nikšićki scenarista, dramaturg i pjesnik Obrad Nenezić.

 • 19:21
  28.5.2020.

  Bogdan Gajić, učenik prvog razreda matematičkog odjeljenja u Gimnaziji "Stojan Cerović", osvojio je drugo mjesto na takmičenju "Udruženja folklornih ansambala Crne Gore" za literarni rad "Slika moje tradicije".