Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Festival glumca: Predstava „Šćeri moja“

cnp1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 05.11.2016. u 06:54

Večeras, u Nikšićkom pozorištu u 20 časova, u okviru "13. Međunarodnog festivala glumca - Nikšić 2016", biće izvedena predstava „Šćeri moja“ Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice. 

Predstavu je po tekstu Maje Todorović adaptirala i režirala Ana Vukotić. 

Glumačku ekipu predstave čine: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović. 

Drama „Šćeri moja“ ima istorijske okvire, radnja je smještena u drugoj polovini 19. veka, u život porodice crnogorskog kneza Nikole Petrovića. Akcenat je na sudbini njegove najstarije ćerke, kneginje Zorke koja je protagonistkinja. Iako formalno istorijski i crnogorski, ovaj komad je idejno savremen i geografski univerzalan. Baveći se političkom istorijom Crne Gore, drama odražava i dalje brutalno aktuelne društvene mehanizme, ograničenost patrijarhata, nezdravu političku bahatost, tvrdoglavu samodovoljnost i blesavo čvrsto držanje za tradiciju, i onda kada je ona prilično nazadna.

„Iako su junaci drame „Šćeri moja...,“ istorijske ličnosti, ovo nije istorijska drama. Istorijska građa je samo polazna tačka za bavljenje aktuelnim temama, a to je prije svega pitanje položaja žene i odnosa prema ženskom djetetu. Drama ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, već postavlja pitanja. Ona nije nikakav feministički pamflet, a moja želja, kao pisca je bila da njom podstaknem i žene i muškarce na razmišljanje i na preispitivanje odnosa pre¬ma ženskom polu, prije svega ženskoj djeci. To je problem koji je i dalje veoma prisutan u našem društvu (ne samo u Crnoj Gori već i globalno), iako se često izbjegava da se o tome govori. Tri tačke iza naslova sugerišu obraćanje „šćerima“: šta im to govorimo, šta im možemo reći, šta bi trebalo da im kažemo... dok ne bude kasno“, rekla je Maja Todorović.

Ulaznice za ovu predstavu su rasprodate.

Organizator je JU Nikšićko pozorište u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Pokrovitelji Festivala su Vlada Crne Gore - Ministarstvo kulture i Opština Nikšić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.