Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
10:06
14.2.2020.

Gimnazija “Stojan Cerović” učestvovala na izložbi u Biljardi

Fondacija “Petar Lubarda” 12.02.2020. godine obilježila je 46 godina od smrti slavnog slikara Petra Lubarde.


Izložba učeničkih radova u Biljardi na Cetinju ujedinila je mlade ljude iz Danilovgrada, Cetinja, Herceg Novog, Nikšića i Rume u jednoj misiji kojom će sačuvati sjećanje na našeg istaknutog slikara. 

Na ukupno 57 likovnih radova učenici su inspirisani Lubardom slikali svoje vizije, snove, pejzaže i arhitekturu Crne Gore. Tom prilikom dodijeljene su i nagrade najboljima gdje se istakla učenica naše škole gimnazije “Stojan Cerović”, Anja Vujačić, koja je osvojila prvo mjesto. Na svom platnu Anja je predstavila portret našeg umjetnika.

Ovaj događaj je još jednom pokazao da Fondacija “Petar Lubarda” ima za cilj da približi značaj velikana crnogorske umjetnosti mlađim generacijama. Ovo je ujedno i doprinos mladih ljudi koji pokazuju respektabilan stav u očuvanju crnogorske kulturne baštine.

 

izvor: Grad kulture

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:09
  4.6.2020.

  Drama „Korijen i izdanci“ koju su realizovali učenici Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića osvojila je drugo mjesto na konkursu za najbolji dramski tekst u okviru prvog Festivala srednjoškolskog teatra „Dijalog 2020“.

 • 08:22
  31.5.2020.

  Vladan Desnica (1905-1967) je rođen u Zadru u imućnoj i uglednoj porodici. Otac mu je bio čuveni advokat Uroš Desnica. Njegov djed Vladimir Desnica bio je veleposjednik i predsjednik opštine u Obrovcu. Zastupao je nacionalne interese Srba u sjevernoj Dalmaciji.

 • 08:19
  29.5.2020.

  Sajt nekog umjetnika nije ništa novo. Digitalizacija, takođe. Prije desetak godina i više su se vodile suštinske rasprave u modernim teorijama da li će digitalizacija uništiti knjigu, sasvim slično onome da li će televizaja uništiti film, kao nekad da li će pismo uništiti govor... I ništa nije uništilo jedno drugo, ali su se desile revolucionarne stvari. Jedno je drugo ili treće obuzdalo, počinje priču za portal Onogošt o osnivanju svog sata nikšićki scenarista, dramaturg i pjesnik Obrad Nenezić.

 • 19:21
  28.5.2020.

  Bogdan Gajić, učenik prvog razreda matematičkog odjeljenja u Gimnaziji "Stojan Cerović", osvojio je drugo mjesto na takmičenju "Udruženja folklornih ansambala Crne Gore" za literarni rad "Slika moje tradicije".