Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Kasni rekonstrukcija Dvorca kralja Nikole, rade na izmjeni glavnog projekta

dvorac_1
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 27.01.2022. u 07:40

Rekonstrukcija Dvorca kralja Nikole kasni pet mjeseci, a sudeći prema najavama, završetak radova neće skoro.

Iz Uprave javnih radova kazali su za portal Onogošt da je kašnjenje prouzrokovalo to što dio Dvorca nije bio oslobođen stvari i zbog izmjene glavnog projekta, čega je rok od godinu dana za završetak radova probijen.

“Sa radovima se otpočelo u avgustu 2020. godine, smanjenim intenzitetom, zbog toga što dio objekta nije bio oslobođen od stvari. Iako se Uprava javnih radova više puta obraćala Opštini Nikšić, koja je osnivač ustanova smještenih u Dvorcu kralja Nikole, sa zahtjevom da se objekat isprazni kako bi se radovi nesmetano odvijali, to je urađeno tek početkom ove godine”, kazali su iz Uprave javnih radova za portal Onogošt.

Kako su naveli, tokom izvođenja radova izvođač i stručni nadzor više puta ukazivali su na nedostatke i neusaglašenosti faza u projektnoj dokumentaciji, koji su se uglavnom odnosili na fazu arhitekture, kao i faze termotehničkih, elektro i sprinkler instalacija.

“Zbog nemogućnosti izvođenja radova na osnovu revidovanog glavnog projekta radovi su bili u potpunosti obustavljeni u periodu od sredine decembra 2020. do početka aprila 2021. godine.  Kako bi se prevazišla navedena problematika Opština Nikšić je preduzela aktivnosti na izmjeni i reviziji glavnog projekta za faze termotehničkih i sprinkler instalacija”, kazali su iz Uprave javnih radova.

Kako ističu, izmjena glavnog projekta je u završnoj fazi i nakon završetka, biće poznate i dalje aktivnosti koje je neophodno sprovesti kako bi se radovi završili u skladu sa tehničkim propisima i važećim zakonskim regulativama iz oblasti izgradnje objekata.

Do sada su završeni radovi na zamjeni spoljnje stolarije, sanaciji krova i izradi krovnih opšiva, sanaciji fasade, izradi pregradnih zidova, razvodu hidrotehničkih i elektro instalacija, izolaterski i keramičarski radovi. Preostali su radovi na izradi termotehničkih i sprinkler instalacija, montaži opreme jake i slabe struje, molerski, farbarski i parketarski radovi.

Od skoro 1,2 miliona eura, koliko je kapitalnim budžetom Vlade izdvojeno za radove, utrošeno je 655.456 eura, što predstavlja 55 odsto od ugovorene vrijednosti, saopštili su iz Uprave.

Budžetom za 2022. godinu planirana su sredstava u iznosu od 385.400 eura.

“Opština Nikšić je u cilju završetka rekonstrukcije Dvorca kralja Nikole preduzela aktivnosti na obezbjeđenju preostale projektne dokumentacije neophodne za stavljanje objekta u funkciju i uređenje lokacije. Procijenjena vrijednost ovih radova iznosi 1,3 miliona eura, što sa ugovorenim radovima na rekonstrukciji samog objekta iznosi ukupno 2,5 miliona”, navode iz Uprave.

Dodaju da tek nakon izrade projektne dokumentacije na nivou glavnog projekta znaće se tačnije vrijednosti preostalih radova koje je neophodno finansirati.

Radovi na Dvorcu, koji je se nalazi na spisku Uprave za zaštitu kulturnih dobara, sprovode se u skladu sa revidovanim glavnim projektom nikšićke Agencije za projektovanje i planiranje, dok je revident glavnog projekta preduzeće “Nikcom” iz Nikšića.

Uprava javnih radova je zaključila ugovor o izvođenju radova sa cetinjskim preduzećem „Bombeton”.

Dvorac je sagrađen za vrijeme knjaza, kasnije kralja, Nikole I Petrovića. Projektovao ga je hrvatski arhitekta Josip Šilović Slade, čija djela su urbanistički plan nove varoši – Nikšić i Carev most na rijeci Zeti. Dvorac je rađen u neorenesansnom stilu. Završen je 1900. godine kad i Saborna crkva sv. Vasilija Ostroškog koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Animirana sinhronizovana verzija filma „Kuce u operi“ biće prikazana u sali Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 12 časova, kao i u četvrtak, 25. aprila, u terminima od 10 i 12 sati.