Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Knjiga “Konture horizonta” promovisana u Nikšiću

slika_knj_vece
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 20.11.2015. u 09:13

Knjiga Aleksandra Ćukovića “Konture horizonta” promovisana je sinoć u Nikšiću, u sali Zahumlja.

O knjizi su govorili politikolog Miloš Perović, profesor Radoje Femić i mr Goran Radojičić.

Politikolog, Miloš Perovć, se između ostalog osvrnuo na odabir sagovornika i na to kako je Ćuković teorijsku različitost svih 17 sagovornika "spakavao" između dvije korice knjige.

"Kada sam pogledao imena Aleksandrovih sagovornika zapitao sam se kako sastaviti toliku različitost. Aleksandar je svojim pitanjima uspio da se prilagodi svakom od sagovornika, njihovoj estetici, stavovima i godinama. Svjesno je izbjegao dnevnopolitičke teme i na taj način dao dugovječnost knjizi. Bez sumnje, knjiga je mnogo više od postavljanja pitanja i davanja odgovora na njih", kazao je Perović, koji je i jedan od recezenata knjige.

Govoreći o knjizi Aleksandra Ćukovica, Radoje Femić je istakao da knjiga predstavlja dragocjen prilog pomjeranju rutinirane predstave o intervjuu kao površnoj žurnalističkoj formi.

"Odabirom sagovornika Ćukovic se profilisao kao poznavalac različitih područja duha, dajući knjizi interdisciplinarni karakter. Posebna vrijednost knjige je njena afirmacija dijaloga, u antičkom značenju te riječi, kao kreativnog susreta dvije različitosti. Konačno, ovakav Ćukovićev pristup svjedoči o tome da Konture horizonta predstavljaju knjigu s brižljivo građenom koncepcijom, što je preporučuje pažnji kako stručne, tako i laičke javnosti", zaključio je Femić.

Da knjiga postavlja precizno utvrđenu dijagnozu današnjeg stanja u društvu smatra mr Goran Radojičić.

"Ćuković svjesno postavlja pitanja. Pitanja u smislu stvaranja, uticajima, odnosu politike i književnosti. Nije baš idilična slika koju stvaraju odgovori Ćukovićevih sagovornika, a sve se opet zasniva na sistemu vrijednosti koji je poremećen. Danas čovjeka doživljavamo prvo kao konzumenta, pa onda sveo stalo", kazao je Radojičić.

Promociju knjige su organizovali JU Zahumlje i Književni klub „Poenta poetika“ u sklopu programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci