Književna zajednica “Vladimir Mijušković” raspisala konkurs za nagradu „Zaloga“

Ilustracija
 • Autor onogost.me
 • 16.09.2022. u 14:49
Književna zajednica (KZ) “Vladimir Mijušković” iz Nikšića raspisala je konkurs za nagradu “ Zaloga ” koja se dodjeljuje za poeziju, prozu i likovnu umjetnost stvaraocima iz Crne Gore.

„Nagrada za poeziju i prozu dodjeljuje se za knjige objavljene 2020. i 2021. godine (dvije godine prije raspisivanja konkursa, shodno Pravilniku o dodjeli nagrada), dok se za likovnu umjetnost sagledava cjelokupno stvaralaštvo umjetnika. Pravo da predlože dobitnike ove prestižne nagrade imaju pojedinci, grupe građana, umjetnička udruženja, institucije i nevladine organizacije“, kazao je direktor izdavačke djelatnosti u KZ „Vladimir Mijušković“, Miloš Kecojević, prenose Vijesti.

Podsjetio je da se nagrada „Zaloga” dodjeljuje od 1986. godine i da je njen prvi dobitnik bio pjesnik Vito Nikolić.

Konkurs je otvoren do 15. oktobra 2022. godine, a prijedlog sa obrazloženjem i tri primjerka knjige kojom se konkuriše za nagradu potrebno je poslati na adresu: Spasoje Bajović, Baja Pivljanina P+4, Nikšić.

Nakon završetka konkursa tročlani žiri donijeće odluku o dobitnicima, a predsjedništvo Književne zajednice „Vladimir Mijušković” odrediti datum uručivanja nagrada.

Zajednicu je daleke 1968. godine osnovala grupa mladih nikšićkih literata, a nosi ime uglednog profesora nikšićke Gimnazije, Vladimira Mijuškovića, pisca romana “Zaloga’’ i dramskih djela koja su igrana u jugoslovenskim pozorištima. Među osnivačima su: Dragan Radulović, Vukman Otašević, Janko Brajković, Miroslav Jovanović Timotijev, Radislav Gardašević, Dušan Govedarica, Milan Dugo Krivokapić, Drago Mijović Godijelj…

Književna zajednica je prvu knjigu objavila već 1969, godinu nakon osnivanja. To je bio almanah “Kaktusi”, zajednička zbirka članova Zajednice. Od tada je objavljeno preko 600 naslova različitih žanrova, crnogorskih i jugoslovenskih autora. Tu su prevodi i izdanja italijanskih, rumunskih i jermenskih pjesnika i pisaca, ali i prve knjige mladih stvaralaca koji su se afirmisali, upravo u Književnoj zajednici.

Zajednica je, sa SO Nikšić, bila suorganizator “Nikšićkih književnih susreta”, a tokom višedecenijskog postojanja organizovala je brojne manifestacije poput “S pjesnikom u ponoć”, “Dani zaloge”, “Auto(r) na korzu”, zatim sajam knjiga na Trgu slobode u Nikšiću, “Knjigom protiv interneta…

Književna zajednica “Vladimir Mijušković” ustanovila je i dodjeljuje dvije prestižne književne nagrade – “Zaloga” i nagradu “Vito Nikolić“ koja se dodjeljuje od 1996. godine.

Danas Književna zajednica broji oko trideset članova starije, srednje i mlađe generacije.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Na samom upisu Filozofskog fakulteta UCG, prema psihologiji sam već gajila ljubav koja je svakim danom postajala sve veća, te je ona do danas uspjela da postane nešto bez čega sebe ne mogu ni da zamislim, riječi su studentkinje Filozofskog fakulteta Milene Abramović (9.53) koja je proglašena je za najbolju studentkinju svog fakulteta za tekuću studijsku godinu 2022/23.