Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Monodrama “Na Drini ćuprija” u Nikšićkom pozorištu

Poster/Nikšićko pozorište
  • Autor onogost.me
  • 18.10.2024. u 12:19
Monodrama Tihomira Stanića „Na Drini ćuprija“, biće izvedena u Nikšićkom pozorištu u subotu, 19. oktobra, u 20 časova.

Tihomir Stanić već dvije decenije kazuje u raznim prilikama Andrićeve misli i vizije, nabijene mudrošću, istorijskom istinom, ljepotom i duhom balkanskog čovjeka. (Upravo je roman Na Drini ćuprija donio Andriću Nobelovu nagradu za književnost, 1961. godine.) O ovom svom neobično hrabrom poduhvatu – učenju dugog i složenog proznog teksta, bez partnera i dijaloga koji glumcu olakšava posao – Stanić kaže:

„Sticajem okolnosti, zakačio sam se za ovu ideju prije više od dvadeset godina. Radio sam te 1999. godine pet mjeseci po pet sati dnevno i na kraju savladao jednu cjelinu iz romana „Na Drini ćuprija“, koju sam zajedno sa dr Ljiljom Mrkić Popović priredio kao veče pripovijedanja… Te rečenice Andrićeve usvojio sam, govorim ih s lakoćom vrlo često ped publikom, al i u kafani bez ikakvog povoda… Pronašao sam u Andrićevom djelu neiscrpnu inspiraciju za svoj profesionalni život, trening, egzistenciju i od kada sam savladao tekst „Na Drini ćuprija“, i prvi put izveo ovu predstavu, 17. aprila 2001. godine, nikada više nisam morao da se brinem i trpim teror bilo kog pozorišnog reditelja, diktatora, pogrešnog upravnika… Obezbjedio sam sebi egzistenciju, znajući da uvijek mogu u školama da govorim djeci i mladima Andrićev tekst. Iz velike zahvalnosti prema piscu i djelu koje sam čitao još u ranoj mladosti.“

Ulaznice su u prodaji po cijeni od sedam eura.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Dugometražni igrani film „Planeta 7693“, režisera Gojka Berkuljana, na bioskopskom platnu Nikšićkog pozorišta, biće premijerno prikazan danas u terminima od 11 i 14 sati.
    U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu dva nova filma horor, triler “Osmijeh 2” i sportski “Prva klasa- pun gas”.