Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Film „Petparačke priče“

19184417_10207595057194838_1799004539_n
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 14.06.2017. u 06:24

Večeras u Nikšićkom pozorištu, sa početkom u 20h, u okviru filmskog programa „Kanski klasici srijedom“ biće prikazan film „Petparačke priče“ (dobitnik Zlatne palme) režisera Kventina Tarantina iz 1994. godine.

Ulaz je slobodan.

Pulp Fiction (distribuiran u Crnoj Gori i Srbiji pod nazivom Petparačke priče) američki je film Kventina Tarantina iz 1994. koji je napisao zajedno s Rogerom Avaryjem. Poznat je po nelinearnoj radnji, eklektičnom dijalogu, ironičnoj mješavini humora i nasilja i referenci iz filma i popularne kulture. Nominovan je za sedam Oskara, uključujući najbolji film; Tarantino i Avery su osvojili nagradu za najbolji originalni scenario. Na Filmskom festivalu u Kanu je nagrađen Zlatnom palmom. Veliki komercijalni uspjeh revitalizovao je karijeru glavnog glumca, Džona Travolte, koji je bio nominovan za Oskara, kao i Samuel L. Džekson i Uma Turman.

Naslov filma odnosi se na šund časopise i "tvrdo kuvane" kriminalističke romane iz sredine dvadesetog vijeka, poznate po slikovitim opisima nasilja i ispraznim dijalozima. Radnja je, kao i u drugim Tarantinovim djelima, nelinearna. Kritičari su film zbog njegove samoreflektivnosti i nekonvencionalne strukture nazvali prvim primjerom postomodernog filma. Pakleni šund poslužio je kao inspiracija za mnoge kasnije filmove koji su preuzeli mnoge elemente njegovog stila. Priroda njegove produkcije, marketinga i distribucije i naknadne profitabilnosti snažno su uticali na područje nezavisne kinemtografije.

Uloge tumače: John Travolta kao Vincent Vega, Samuel L. Jackson kao Jules Winnfield, Uma Thurman kao Mia Wallace, Bruce Willis kao Butch Coolidge, Harvey Keitel kao Winston Vuk ili jednostavno Vuk, Tim Roth kao „Pumpkin“ ili Ringo, Amanda Plummer kao Yolanda ili „Honey Bunny“, Maria de Medeiros kao Fabienne, Butchova djevojka, Ving Rhames kao Marsellus Wallace, Eric Stoltz kao Lance Vincentov diler, Rosanna Arquette kao Jody, Christopher Walken kao Satnik Koons.

Organizatori događaja su JU Nikšićko pozorište u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.