Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Premijera predstave „Što je čoek do li biciklista?“

_04a0003
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 18.09.2016. u 06:30

Na sceni Nikšićkog pozorišta, večeras sa početkom u 20h, biće održana premijera predstave „Što je čoek do li biciklista?“, rađena u koprodukciji Nikšićkog pozorišta i Zahumlja. 

Komad koji nosi podnaslov „Filozofija objektivnog biciklizma“  nastao je po dramskom tekstu Zorana Kopitovića „Muzej biciklističkog ustanka u Crnoj Gori“, koji je Kopitović napisao prije dvadeset jednu godinu za pozorište „Dodest“, po motivima svog romana „Amerikanac u Parizu“. Reditelj nikšićke, ali i prve (podgoričke) verzije ove pozorišne priče je Slobodan Milatović, rodonačelnik alternativnog i ambijentalnog teatra u Crnoj Gori.

Glumačku ekipu čine nikšićki glumci: Momčilo Pićurić, Sreten Mitrović, Vojo Krivokapić, Mihailo Perošević, Boban Čvorović, Nebojša Vulanović, Velizar Kasalica i Jana Bjelica. U predstavi će nastupiti i folklorni ansambl i hor JU „Zahumlje“, pod diregentskom palicom profesora Predraga Martinovića. Eksponate za predstavu uradio je Marko Petrović Njegoš, a dizajn Suzana Pajović.

Reditelj Milatović, koji je za nikšićku scenu uradio novu adaptaciju Kopitovićevog teksta, ističe da ovo nije obnavljanje njegove ranije predstave „Muzej biciklističkog ustanka u Crnoj Gori“, koja je devedesetih godina minulog vijeka imala veliki uspjeh. „Riječ je o novom konceptu, na osnovu dramaturški prerađenog teksta. Ovog puta sam više istraživao pozorišnu formu, nego sam tekst. Veoma mi je važna likovnost predstave, a vajar Marko Petrović Njegoš, za potrebe ovog komada uradio je likovnu instalaciju, koja će kasnije moći i samostalno da se izlaže. Odnos Crnogoraca prema tradiciji, mentalitetu, mitomaniji...do danas je ostao isti. Zbog toga su tekstovi Kopitovića važni i inspirativni za nova čitanja“, naglašava Milatović.

Nakon premijere, 19. septembra sa početkom u 20 sati, u sali „Zahumlja“, u znak sjećanja na pisca Zorana Kopitovića, biće promovisana knjiga „Filozofija objektivnog biciklizma“.

Predstava se izvodi u okviru manifestacije „Septembarski dani – Nikšić 2016“ i Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.