Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Otvorena izložba posvećena Jaseru Arafatu

bib2-2
Grad kulture
  • Autor onogost.me
  • 12.11.2019. u 18:06

Izložba fotografija Jaser Arafat-Drugo ime Palestine otvorena je sinoć u Gradskoj kući. Događaj upriličen povodom petnaestogodišnjice smrti palestinskog vođe i simbola borbe palestinskog naroda za samostalnu državu i dobitnika Nobelove Nagrade za mir, Jasera Arafata, otvorila je potpredsjednica Opštine Nikšić Sonja Nikčević.

Uvodnom riječju obratila se Renata Bulajić, direktorica biblioteke “Njegoš“ Nikšić izražavajući zadovoljstvo što će se u Gradskoj kući, u jedinstvenom arhitektonskom i umjetničkom primjerku iz 1927.godine, u čijim prostorijama i na čijim stranicama se ispisivala istorija, ispisati još jedan važan događaj. Poručila je da ova izložba predstavlja “fotografsku reportažu jednog vremena i prostora“ te da ista može da utiče na “gledište pa čak na svijest i savjest“.

“Fotografije hronološki prikazane služe kao podsjetnik nekada izjednačen sa napisanim, a nerijetko ima i jače značenje. Način pripovjedanja od posmatrača ne zahtijeva veliki napor, a ostavlja dubok trag. Ove fotografije kao da su zaustavile vrijeme, iščupale trenutak iz trenutka koji daje fotografiji na značaju, a nekada i fotografija trenutku. Ovdje je i jedno i drugo. Od vremena se čuva „jedno vrijeme“ obezbjeđujući trajanje i postojanje“, istakla je ona.

Rabii Alhantouli, ambasador Palestine u Crnoj Gori, obratio se svim prisutnima naglasivši da je Nikšić grad sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, te da je grad Vita Nikolića, Ljuba Čupića i Živka Nikolića idealan za obilježavanje ovog događaja koji reflektuje hronološki slijed događaja u životu Jasera Arafata sa ciljem da se oživi istorijsko prijateljstvo, zajedničke vrijednosti i principi. Nizajući značajne događaje u životu Jasera Arafata kao jednog od najznačajnijih i najvećih lidera XX vijeka, ističe da je bio inicijator moderne revolucije te da je vodio palestinski narod.

“Arafat je bio toliko vezan za Palestinu da su njihova imena postala sinonimi. Kada god se pomene Palestina, svi se sjete Arafata. Kad neko kaže Arafat, svi znaju da se govori o Palestini. Njegov rani život je oblikovao njegovu ličnost i izbrusio njegov specifičan karakter i sposobnosti koje su ga dovele u ulogu zaštitnika palestinskog nacionalnog entiteta i vođe revolucije palestinskog naroda. Ratnik za slobodu, dobitnik Nobelove Nagrade za mir, činio je sve što je mogao kako bi obezbjedio legitimna prava za svoj narod“, istakao je ambasador.

Razmjena i prezentacija kulturno-istorijskih sadržaja prisutna je između Opštine Nikšić i ambasada u Crnoj Gori, navela je u svom izlaganju Sonja Nikčević, potpredsjednica Opštine Nikšić. Podsjetila je da je kultura spona, koja doprinosi povezivanju i boljem upoznavanju, te da izložba ima za cilj da nas upozna sa životom i radom Jasera Arafata koji je značajan ne samo za palestinski narod već i na “globalnom nivou“.

“Našim narodima- narodima bivše Jugoslavije, poznato je ime Jasera Arafata iz perioda saradnje Pokreta nesvrstanih, međunarodne organizacije koja danas broji sto dvadeset zemalja članica, jer je Jugoslavija i njen tadašnji predsjednik, Josip Broz Tito, bio inicijator i osnivač ovog pokreta. Jaser Arafat je cijenjen kao veliki državnik i prijatelj. Cijenim da je i danas prijateljstvo između naših država, države Crne Gore i Palestine, nastavak i da imamo puno toga zajedničkog što možemo dijeliti u budućnosti“, kazala je Nikčević.

Izložba fotografija “Jaser Arafat – Drugo ime Palestine“ upriličena je u saradnji Ambasade Palestine u Crnoj Gori, Opštine Nikšić i JU Narodna biblioteka “Njegoš“ Nikšić. Izložba će biti otvorena za sve posjetioce do 22.novembra 2019.godine.  Događaj je dio novembarskog repertoara Nikšićka kulturna scena 2019..godine.

 

izvor: Grad kulture

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U sali “Zahumlja” u 18 časova biće predstavljeno kritičko izdanje „Šćepan Mali“, Petra II Petrovića Njegoša. Priređivač izdanja je prof. dr Radmilo Marojević.