Autor: onogost.me
Foto: Demokrate
17:34
10.10.2019.

Demokrate u Nikšiću: Jačanje partijske infrastrukture i nastavak demokratske borbe za poštene izbore

Demokratska Crna Gora održala je sastanak rukovodstva Partije sa članstvom mjesnih odbora Kličevo, Centar, Bistrica i Rudo Polje u opštini Nikšić, na kojem je, između ostalog, konstatovano da su predstavnici mjesnih odbora preduzeli konkretne mjere i radnje za jačanje partijske infrastrukture i inteziviranje njenog rada.


Sastanku je prisustvovao poslanik i potpredsjednik Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica, koji je podsjetio da je Opštinski odbor u Nikšiću jedan od prvih odbora gdje su Demokrate u potpunosti zaokružile svoju partijsku infrastrukturu.

Koprivica je prisutne upoznao sa dosadašnjim rješenjima koje su Demokrate uputile Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona, podsjećajući da je prihvatanje Briselskog plana i podrška međunarodne zajednice bio prvi korak ka stvaranju ambijenta za prve, fer, poštene i slobodne izbore u Crnoj Gori.

"Fokus našeg rada u Odboru za sveobuhvatnu reformu jeste nuđenje konkretnih predloga i rješenja. Do sada smo predložili 30, a u period koji je pred nama javnosti ćemo predstaviti 100 rješenja”, kazao je Koprivica.

Poslanik Demokrata i član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva kazao je da je Demokratska Crna Gora predložila rješenja koja ukazuju na potrebu blokiranja fantomskih partija, brisanja fantoma i duplih birača iz biračkog spiska, ukidanja dijeljenja novca iz budžetske rezerve, upotrebe gotovog novca za raspolaganje političkim subjektima, limitiranje iznosa članarine partijama, ukidanje donacija političkim subjektima.

Tema sastanka bila je i aktuelna socio-ekonomska situacija u gradu pod Trebjesom. Poslanik Demokrata je podsjetio da je u trenutku dolaska DPS-a na vlast Nikšić imao preko 8.000 radnika više nego što ima danas.

Ako se ima u vidu da je 2003. godine u Nikšiću bilo 20.096 zaposlenih lica, a na kraju 2018. godine svega 14.259 zaposlenih lica, odnosno 5.837 zaposlenih manje nakon 15 godina, jasno je, kako je rekao, da je na snazi krajnje pogubna ekonomska politika DPS-a.

"Nekad je Željezara imala 7.500 radnika, a danas 270 radnika. U petogodišnjoj Strategiji razvoja Nikšića iz 2014. godine navodi se da će u petogodišnjem periodu Željezara dostići 550 radnika. Međutim, danas u njoj radi svega 270, od čega je preko 100 ugovoraca. Očigledno je lokalna vlast, i to ne prvi put, davala lažna obećanja. Ništa bolje ne stoje ni Boksiti, koji danas imaju 10 puta manje radnika nego što su imali u vrijeme dolaska DPS-a. Pri tome, na snazi je devastacija, odnosno eksploatacija mimo pravila, jer se primjenjuje pogubni raub-sistem”, istakao je Koprivica.

Na kraju, predstavljeni su jasni koraci za nastavak demokratske borbe za obezbjeđivanje uslova za održavanje prvih, poštenih i slobodnih izbora koji treba da dovedu do promjene vlasti, a sami tim i do ekonomskog i socijalnog oporavka Crne Gore i Nikšića.

 

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:58
  9.10.2019.

  Jedna od ključnih novina u nacrtu zakona o izboru poslanika i odbornika je to što je broj potpisa potrebnih za podršku listama za izbore smanjen sa 0,8 odsto na 0,3 odsto u cilju jačanja političkog pluralizma. Prema tom nacrtu, u koji je Dan imao uvid, jedno od rješenja je da koalicije, uz listu za izbore, Centralnoj izbornoj komisiji dostavljaju koalicioni sporazum sa jasno utvrđenim pravima i obavezama.

 • 09:11
  9.10.2019.

  Jedna od ključnih novina u nacrtu zakona o izboru poslanika i odbornika je to što je broj potpisa potrebnih za podršku listama za izbore smanjen sa 0,8 odsto na 0,3 odsto u cilju jačanja političkog pluralizma.

 • 08:51
  28.9.2019.

  U Opštnskom odboru  Demokratske partije socijalista Nikšić sinoć su održane sjednice Izvršnog i Opštinskog odbora.  
   

 • 16:24
  21.9.2019.

  Da stvari u opštini Nikšić odavno nijesu na svom mjestu, a da lokalna samouprava ne može da se pohvali uspješnom vladavinom dokaz je i katastrofalno stanje u jednoj od tri najveće mjesne zajednice, koja nosi ime ,,Grudska mahala", saopštio je danas Mirko Pavićević, član Opštinskog Odbora pokreta URA Nikšić.