Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

DF: Hitno riješiti probleme stanara zgrada u Humcima

front
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 01.03.2016. u 13:53

Pokret za promjene (PzP) i Demokratski front (DF) pozvali su nadležne organe da u najskorijem periodu riješe probleme s kojima se suočavaju stanari četiri zgrade u naselju Humci 1.

Kako navode iz te koalicije, Opština Nikšić je nametnula ugovor stanarima ovih zgrada, koji su većinom socijalni korisnici, po kome ih je obavezala da participiraju za stanovanje u iznosu od sedam eura, kao i da uplaćuju određeni, za sada, nepoznati iznos za održavanje tih stambenih jedinica.

Kako su istakli, u stvaranju ovog ugovora očigledno nijesu učestvovali oni kojih se direktno tiče ta problematika.

''Činjenica je, takođe, da nametnuti ugovor predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, kao što su sloboda kretanja, pravo na rad, a samim tim i na život i predstavlja atak na elementarno dostojanstvo građana'', kaže se u saopštenju.

Iz DF-a ocjenjuju da su pritisak i način ophođenja lokalne uprave prema građanima koji su u stanju socijalne potrebe, krajnje nekorektni kao i da dovode građane u još beznadežniji položaj.

Oni su pozvali lokalnu upravu da, u cilju transparentnosti, dostavi na uvid ugovor iz 1994. godine, kada su pomenuti objekti sagrađeni.

''U ugovoru koji je potpisan 4. 10. 1994. godine između Švajcarske humanitarne organizacije (SDR), koja je finansirala izgradnju sva četiri objekta u Humcima, Visokog komesarijata za izbjeglice i Opštine Nikšić, osnovna klauzula glasi da se kriterijumi stanovanja ne mogu mijenjati bez potpisa i saglasnosti sve tri ugovorne strane. Takođe, Opština se tim ugovorom obavezala da će obezbijediti komunalnu infrastrukturu, trotoare, parking, prilaze zgradama, a većina tih stavki je ostala mrtvo slovo na papiru'', navodi se u saopštenju.

Iz DF-a su najavili da će kada preuzmu vlast poništiti sve štetne ugovore i da će biti servis građana, kao i do sada.

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci