Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Još jedna godina stagnacije na putu Crne Gore ka članstvu u EU”

rtcg.me
  • Autor onogost.me
  • 20.09.2023. u 10:55
Poslanici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta usvojli su izvještaj o Crnoj Gori čiji je autor Tonino Picula. Za izvještaj je glasao 51 poslanik odbora dok su tri bila protiv i tri uzdržana. O dokumentu će se sljedećeg mjeseca glasati na plenarnom zasjedanju EP kada će biti usvojen u formi rezolucije Evropskog parlamenta.

Poslanici navode da su visoke političke tenzije i polarizacija doveli su do zastoja procesa pristupanja Crne Gore EU.

„Ovaj izvještaj, posljednji u ovom parlamentarnom mandatu, baca svjetlo na velika unutrašnja politička previranja u Crnoj Gori i još jednu godinu stagnacije na putu zemlje ka članstvu u EU. Poslanici Evropskog parlamenta očekuju što je prije moguće formiranje proevropske vlade, koja će jasno i nedvosmisleno podržavati evropske politike i vrijednosti, u skladu sa očekivanjima značajne većine građana zemlje“, poručio je izvjestilac Tonino Picula.

I dok pohvaljuju dugogodišnju posvećenost Crne Gore integraciji u EU, koja i dalje ima visok nivo podrške javnosti, poslanici Evropskog parlamenta kažu da su neuspjeh u izgradnji konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa i nedostatak međustranačkog dijaloga odgodili napredak u reformama vezanim za EU i gurnuli Crnu Goru u duboku političku i institucionalnu krizu.

U izvještaju, se naglašava hitna potreba za političkom stabilnošću i suštinskim napretkom u ključnim reformama vezanim za EU, posebno u izbornim i pravosudnim reformama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Poslanici Evropskog parlamenta konstatuju poboljšanje u prevenciji korupcije, pozdravljaju pozitivne napore učinjene u oblasti nelegalne trgovine, posebno u švercu cigareta, i pozivaju Crnu Goru da razvije sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i zaštitu njenih žrtava.

Poslanici izražavaju zabrinutost zbog duboke političke polarizacije u crnogorskom medijskom okruženju i nedostatka nezavisnosti javnog emitera. Oni takođe apeluju na Crnu Goru da do kraja 2023. godine izvrši popis stanovništva i stanova koji je odavno zakazan, bez ikakvog političkog uplitanja i prebrojavanja svih priznatih nacionalnih manjina bez straha od zastrašivanja ili krivičnog gonjenja.

Kampanje dezinformacija i ekonomska zavisnost

Poslanici Evropskog parlamenta pozdravljaju nastavak potpunog usklađivanja Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući sve sankcije usvojene nakon ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine. Izvještaj takođe konstatuje strateški savez Crne Gore sa EU i osuđuje svaki pokušaj vlasti u zemlji da dovede u pitanje njeno članstvo u NATO.

Poslanici Evropskog parlamenta su ozbiljno zabrinuti zbog zlonamjernog stranog uplitanja, pokušaja destabilizacije, hibridnih prijetnji i kampanja dezinformacija od strane stranih aktera u Crnoj Gori, posebno onih koji potiču iz Rusije, Kine i Srbije.

Imajući u vidu dosadašnju zaduženost Crne Gore prema Kini, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju vlasti da smanje ekonomsku zavisnost od Kine i pozivaju Crnu Goru da nastavi da koristi Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan i Inicijativu „EU Global Gateway“ u cilju pronalaženja zelenije i transparentnije alternative za finansiranje infrastrukturnih projekata.

O dokumentu će se sljedećeg mjeseca glasati na plenarnom zasijedanju EP kada će biti usvojen u formi rezolucije Evropskog parlamenta.

 

Izvor: rtcg.me/TVCG

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Crna Gora treba pod hitno da otkloni nedostatke u pravnom okviru koji reguliše finansiranje političkih kampanja, partija i njihovih subjekata, a na osnovu posvećenosti koju je izrazila Vlada uz međustranačku podršku Parlamenta.
    Ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib rekla je da je počastvovana što je prisustvovala tako važnom događaju danas kojim Crna Gora pravi veliki korak naprijed u pregovorima sa EU. To je rekla nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije (EU), na kojoj je Crna Gora dobila pozitivan IBAR, čime ulazi u finalni proces pregovora sa EU u oblasti vladavine zakona.