Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
11:49
27.1.2019.

Ko koristi zastavu Crne Gore kao prostirku ili zavjesu platiće kaznu do 2.000 eura

U Skupštinu Crne Gore stigao je Vladin Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, kojim je, između ostalog, predviđena kazna i do 2.000 eura za lica koja zastavu Crne Gore koriste kao prostirku ili zavjesu.


Izmjenama i dopunama se Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore usaglašava sa Zakonom o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane novčane kazne za prekršaje. Kazne za pravna lica kreću se od 300 do 20.000 eura, za fizička lica od 300 do 2.000 eura, a za preduzetnike od 300 do 6.000 eura.

Novčanom kaznom od 1.000 do 20.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice, ako upotrijebi grb i zastavu na način
kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Cme Gore, ukoliko na grbu ili zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmijeni.

Takođe, zabranjeno je da se grb i zastava upotrebljavaju kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili kao bilo koji drugi znak za obilježavanje roba ili usluga.

Zastava, kako se ističe, ne smije biti postavljena tako da dodiruje tlo, niti iko smije zastavu koristiti kao prostirku ili zavjesu.

Zabranjeno je i da se vrše bilo kakve izmjene u tekstu ili melodiji himne.

Uvodi se obaveza javnih ustanova čiji je osnivač država odnosno opština da se zastava stalno vije na zgradama u kojima su smješteni ti organi i te ustanove.

Takođe u Prijedlogu izmjena i dopuna zakona uvodi se obaveza ustajanja prisutnih prilikom izvođenja himne Crne Gore kao i odgovarajuća kaznena odredba ukoliko se prekrši ovaj član zakona. Kazna fizičkim licima za neustajanje prilikom izvođenja himne Crne Gore iznosiće od 300 do 2.000 eura.

 

Izvor: CdM

Ostale vijesti iz kategorije

 • 18:38
  14.2.2019.

  Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu podržao je danas izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti kojim su predviđene novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne Crne Gore.

 • 16:33
  10.2.2019.

  Parlamentarne partije u Crnoj Gori ove godine će iz državnog budžeta dobiti 4,5 miliona eura.

 • 08:26
  1.2.2019.

  Na glasačkim mjestima za vrijeme izbora i referenduma, po Zakonu o državnim simbolima, ističe se zastava Crne Gore, te je, u skladu sa tim, potrebno jednoobrazno urediti biračka mjesta u Crnoj Gori, odgovorili su iz Državne izborne komisije Opštinskoj izbornoj komisiji Tuzi, koja je pitala da li za vrijeme izbora u Tuzima mogu da se istaknu na biračkim mjestima i nacionalna obilježja Albanaca i Bošnjak, piše Pobjeda.

 • 14:33
  30.1.2019.

  Pjesnikinja Milica Bakrač imenovana je za predsjednicu Opštinskog odbora Prave Crne Gore u Nikšiću.