Autor: onogost.me
Foto: cdm.me
16:23
13.12.2019.

Porastao rejting DPS-a, Demokarata i BS-a, najviše se vjeruje sistemu obrazovanja i SPC

Po najnovijim istraživanjima Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM najbolje ocijenjeni crnogorski političari su predsjednik države i premijer Milo Đukanović i Duško Marković. Na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja “Političko javno mnjenje Crne Gore” saopšteno je da je porastao rejting Demokratske partije socijalista, kao i da građani najviše povjerenja imaju u sistem obrazovanja i SPC.


Rezultati ovog istraživanja su pokazali da su Đukanović, Marković i Goran Danilović u odnosu na prethodno izvještavanje dobili bolje ocjene. Svi političari koji su na listi osim njih trojice dobili su nižu ocjenu nego u julu ove godine. Nakon Markovića slijede ministar prosvjete Damir Šehović i predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

Ovo istraživanje koje je obuhvatilo 1.009 ispitanika i rađeno je od 1.do 10. decembra pokazalo je da je porastao rejting Demokratske partije socijalista i iznosi 37 odsto.

Nakon DPS-a slijede Demokrate sa 15 odsto, DF sa 13,2 odsto, SNP sa 5,8 odsto.Osim DPS-a neznatan rast su zabilježile Demokrate, Bošnjačka stranka i SDP.

Što se tiče povjerenja u institucije građani najviše povjerenja imaju u sistem obrazovanja i Srpsku pravoslavnu crkvu, a najmanje u poliričke partije i CPC.

Od ministarstava najbolju ocjenu dobilo je Ministarstvo sporta i mladih kojim rukovodi Nikola Janović.

Najbolji trend je ostvarilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Istraživanje je pokazalo da građane ne zanima rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva. Čak 39,5 odsto anketiranih građana ne može da procijeni kakav će biti rad tog skupštinskog tijela.

Čak 47 odsto ispitanih građana nema stav o tome da li opozicione partije treba da učestvuju u radu Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

CEDEM je konstatovao da je posljednjih mjeseci objavljen veliki broj afera u koje su uključeni važni predstavnici vlasti. Na pitanje kakav je njihov generalni stav o tome 30,8 odsto anketiranih je odgovorilo te afere pokazuju slabosti crnogorskog društva i institucija koje su oduvijek postojale.

 

Izvor: CdM

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:09
  15.1.2020.

  Ko silom ili prijetnjom ili na drugi protivpravan način utiče da se političkom subjektu daju sredstva za finansiranje izborne kampanje ili finansiranje političkog subjekta, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Ako djelo učini javni funkcioner, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina, navodi se u Zakonu o dopunama Krivičnog zakonika, koji je parlament usvojio krajem godine.

 • 18:07
  11.1.2020.

  Bestidna manipulacija vjerom obilježila je početak ove za nas i našu državu izuzetno i dalekosežne i važne godine. Cilj je homogenizacija protivnika crnogorske države i njenih građanskih i evroatlanskih opredjeljenja, smatra predsjednik OO DPS-a, Ivan Mitrović.

 • 12:07
  11.1.2020.

  Političkim subjektima zabranjeno je primanje materijalne, finansijske pomoći ili nenovčanih priloga drugih država, privrednih društava i kompanija van teritorije Crne Gore, fizičkih lica i preduzetnika koji nemaju biračko pravo, anonimnih darodavaca, javnih ustanova, firmi i privrednih društava sa učešćem državnog kapitala, sindikata, vjerskih zajednica, nevladinih organizacija, kazina, kladionica i drugih priređivača igara na sreću.

 • 18:27
  10.1.2020.

  Nema kraja bahatosti, saobraćajnoj nekulturi i nepoštovanju zakona Crne Gore od stranog prvog čovjeka Nikšića, saopštili su danas iz opštinskog odbora URA Nikšić, dostavljajući medijima slike nepropisano parkiranog službenog automobila Veselina Grbovića u blizini,kako tvrde, jednog ugostiteljskog objekta u Podgorici.