Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Đurković o Adžiću: Vanserijski talenat, disciplina i rad šampiona

Privatna arhiva
  • Autor Marija Goranović
  • 14.12.2023. u 08:09
Za njega se “grabe” dva italijanska fudbalska kluba, dok tamošnji mediji pišu da važi za jednog od najvećih talenata balkanskog fudbala.

Nakon Polet starsa, Budućnosti, sada ostaje pitanje da li će pozirati u dresu Bolonje ili Juventusa – dva kluba koja su spremna da plate milione za sedamnaestogodišnjeg Nikšićanina Vasilija Adžića.

Sedam godina trenirao je na poljani Kapinog Polja, a o kakvom talentu je riječ moglo se naslutiti odmah – priča za portal Onogošt Vasilijev bivši trener u Polet starsu, Slaviša Đurković.

“Vasilije je najprije bio malo u Anderbi i moj drug Beban Kostić ga je doveo kod nas. Mi smo ga odmah registrovali da bi igrao na veliki teren. Tako da je već sa devet godina izašao na veliki teren i počeo igrati. Odmah sam primijetio vanserijski talenat. Vidio sam da se radi o izuzetno pametnom dječaku, veoma radnom, posvećenom. Upijao je svaku moju riječ i savjet. Ja sam poznat kao veoma strog trener, takav sam, da ne krijem, bio i prema Vasiliju. Kritike je primao na pozitivan način. Svaki trening je radio sa 100 odsto snage, pa čak i dodatno ostajao sa mnom da radi neke elemente”, prisjeća se Đurković.

Pamti i da je na treninzima bio redovan, radovao se svakom golu, asistenciji, da mu je idol bio Mesi, a Đurković predviđa da će talentovani Vasilije zaigrati u dresu Barselone.

“Kao dječak je volio da pogodi prečku. Time je bio opsjednut. Čak je onako mali jednom prilikom postavio pet lopti na šesnaesterac i svih pet puta pogodio prečku. On je na Kapinom Polju naučio da gađa gol iz korneera, naravno uz moje sugestije, da lobuje golmana sa centra, da “ukrade” koji metar”, priča Đurković, koji ističe da je na svakom koraku pričao o kakvom se talentu radi.

“On nosi nešto lidersko, ima nešto poput Deja, Mirka… Moje tvrdnje su nailazile na podsmijeh kod pojedinih zlobnika, pa čak i zamjerali mi što sam ga tako malog “izbacio” na veliki teren”, kaže Slaviša.

U Polet starsu trenutno trenira oko 150 djece u pet takmičarskih selekcija.

Mali klub na Kapinom Polju koji redovno “izbaci” nekog supertalenta ima strategiju i poseban način kako uspjeti sa talentovanim djetetom, kaže Slaviša i podsjeća na igrače koji su potekli iz Polet starsa.

“U klubu vlada harmonija i sve uz dogovor. Naravno poštuju moje sugestije. Ja sam taj koji je zadužen da provali ko je ekstra talenat i koga da “guramo”. U Polet starsu je stasalo dosta igrača koji su kasnije napravili lijepe karijere. Između ostalih, Kićo Kosović (titula sa Partizanom), Damjanović (prvak Indije), Srđa i Nemanja Kosović, Butorović Ivan (prvak sa Mogrenom) i A reprezentativac, Osmajić koji je po meni najbolji CG igrač, Delibašić Nikola, mladi reprezentativac koji brani u Švedskoj. Najnoviji izdanci su Strahinja Božović koji je sad sa 15 godina pripojen prvom timu Budućnosti i Stefan Janković koji je najbolji strijelac u kadetima Crvene Zvezde”, kaže Đurović.

Sa mladim talentovanim nikšićkim klincima, rade i treneri Ivan Ćuzović, Dado Joković i Mirko Petrović.

Upitan kako vidi budućnost nikšićkog fudbala, Slaviša, upamćen kao jedan od legendarnih “Čileanaca”, generacije koja je 1987. godine na SP za mlade krenula u pohod na jedinu svjetsku titulu za Jugoslaviju, ima jasnu poruku – uključiti fudbalere, a isključiti politiku.

“Što se tiče budućnosti NK fudbala mislim da to treba da sve ide preko FK Sutjeska. Oni treba da su nosioci razvoja fudbala u našem gradu. Za to treba uključiti što više fudbalera, maniti se politike, i uključiti ljude koji su od znanja. Nažalost, to zasad nije tako”, poručuje trener Polet starsa.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Elektroprivreda (EPCG) je već nabavila po povoljnim uslovima dio električne energije koja će nam nedostajati sljedeće godine kada će Termoelektrana (TE) “Pljevlja” zbog rekonstrukcije biti van pogona osam mjeseci, a preliminarne procjene upućuju na to da će nam, uz prosječne hidrološke uslove, nedostajati oko 400 gigavat sati (GWh) električne energije, što bi, kad se prevede na jezik novca, prema sadašnjem stanju koštalo oko 65 miliona eura.