Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dvodnevna zimska avantura na skijama i krpljama preko Lukavice, Žurimova…

photo_predrag_vuckovic_0071
Predrag Vučković
  • Autor onogost.me
  • 22.11.2021. u 00:45

Prvi Zimski maraton ispunio je očekivanja organizatora. Preko 50 učesnika na glavnoj trci imalo je priliku da uživa u ljepotama Lukavice. Ponosni su što su gradu donijeli nešto novo, pozitivno i što ima perspektivu da traje godinama. Pripreme za drugi Zimski maraton u punom su jeku, a ljubitelji prirode, boravka na planini i zimskih sportova imaće priliku da 19. i 20. februara naredne godine zakažu novo druženje sa Lukavicom.

Prvo izdanje bilo je internacionalnog karaktera. Učestvovali su takmičari iz šest evropskih zemalja, a sudeći po dosadašnjim najavama organizatori kažu da će ih još više biti na drugom izdanju.

„Utisci sa prvog Zimskog (ski) maratona su iznad svih očekivanja. S obzirom na da je to bilo prvo izdanje, iako smo u organizaciju ušli sa određenim iskustvom i zaista profesionalnim pristupom, nismo ni pomišljali da će organizacija proći bez ikakvog propusta, što je i rezultiralo zaista sjajnim komentarima svih učesnika. Situacija sa koronavirusom i mjere koje su bile na snazi mučile su organizatore od samog starta, ali smo uprkos svemu izdržali i uspjeli da privučemo više od 50 učesnika na glavnoj trci što je za februar 2021. bio zaista uspjeh i moramo naglasiti da je naš tim učinio sve da se mjere ispoštuju i samim tim nismo imali primjedbi ni na taj dio“, priča za Onogošt organizator Miljko Gigo Bulajić.

Pripreme za drugo izdanje su već uveliko počele. Nakon uspješnog prvog izdanja i pozitivnih kritika, pred njima je zadatak, poručuju, da i ove godine budu dobri organizatori i domaćini.

„Otvorene su prijave i sve se polako zahuktava. Naš cilj je doći do brojke od 100 takmičara na glavnoj trci i iskreno se nadamo da ćemo u tom naumu uspjeti“, kaže Bulajić.

Dažnik SkiMo trka novina

Drugo izdanje Zimskog maratona imaće tri trke i tri discipline – krplje, turno i nordijske skije.

Osim glavne, već dobro poznate trke od 26 km koja obilazi Lukavicu, Bare Bojovića, Žurimove, Borovnik, imaće i jednu novinu.

„Naime, premijerno u Crnoj Gori imaćemo Dažnik SkiMo trku namijenjenu turno skijašima, čiji je zadatak da u što kraćem vremenskom roku dođu do vrha Dažnik, a zatim skijaju nazad do cilja. Takmičari će imati priliku da sami biraju putanju uspona na vrh ali i putanju skijanja do cilja. Takođe, u sklopu drugog izdanja imaćemo i porodičnu trku u dužini od 3 km namijenjenu porodicama sa djecom uzrasta do 12 godina i zaista nas raduje da vidimo što više mališana na našem događaju“, ističe Bulajić.

Glavna trka zakazana je za 19. februar, dok će SkiMo trka na Dažniku biti održana 20. februara. Dužina glavne ograničena je na devet sati trajanja i uključivaće tri kontrolne tačke na kojima će biti obezbijeđeno osvježenje. Početak i završetak trke je ski-centar Vučje, na 1.350 metara nadmorske visine. Rok za prijavu je do 17. februara u podne, a registracija je moguća preko sajta.

„Za učešće na maratonu potrebno je iskustvo hodanja u planini u zimskim uslovima, kao i adekvatna oprema i fizička sprema. S obzirom na to da je manifestacija podržana od strane Gorske službe spasavanja, zaista se maksimalno brine o sigurnosti takmičara pa je i sama staza izuzetno dobro markirana, odrađen je i GPS koji svi takmičari mogu da preuzmu i imaju na svojim uređajima kako ne bi došlo do skretanja sa staze“, objašnjava Bulajić.

Da bi se bezbjednije i ugodnije osjećali urađena je štampana mapa za sve takmičare, a organizatori trke i GSS će na motornim sankama i u pratnji skijama voditi računa da svi bezbjedno završe svoje učešće.

Bulajić kaže da se ideja za organizaciju Zimskog maratona javila prilikom učešća na sličnim manifestacijama, kako kod nas tako i u regionu.

„Shvatili smo da Nikšić zaslužuje i mora imati nešto slično, a Lukavica kao prirodni predio izuzetne ljepote se nekako sama nametnula. Planinari i turisti iz cijele Evrope posjećuju Lukavicu i Žurimove i dive se njihovoj ljepoti već decenijama, ali je malo ko imao priliku da vidi surovu ljepotu ovih predjela pokrivenih snijegom“, objašnjava Bulajić.

Zahvaljujući manifestaciji, kaže, sada je to i moguće.

Podrška Opštine i Turističke organizacije želja i potreba

Nevladino udruženje „Ljubitelji prirode – Nature Lovers Montenegro“ je prošle godine bila organizator festivala uz podršku Turističke organizacije (TO) Nikšić i Opštine.

Bulajić ističe da im je želja, a i potreba da Opština i TO budu uključene u organizaciju drugog izdanja.

„Moramo napomenuti da smo mi već uradili naš dio posla, poslali dopise, stupili u kontakt sa nadležnima i iskreno se nadamo da ćemo uskoro dobiti i pozitivne odgovore. Važno je napomenuti da je menadžment ski- centar Vučje jedan od glavnih sponzora i ovogodišnje manifestacije uz Intersport. Raduje nas što su tako veliki i značajni privredni subjekti stali uz nas, što nam olakšava organizaciju“, navodi organizator.

Napominje da je prvi Zimski maraton, koji je organizovan 20. i 21. februara tekuće godine, najmasovniji i najznačajniji događaj za zimsku turističku sezonu u Nikšiću. Prema njegovim riječima, osim takmičara privukao je i veliki broj posjetilaca, ostvaren je i značajan broj noćenja, a vijesti o manifestaciji obišle su region.

„Ova manifestacija će zasigurno rasti iz godine u godinu. Sigurni smo da će samim tim Nikšić u budućnosti biti i te kako posjećen i mimo Zimskog maratona. Još jednom je važno napomenuti da je podrška Opštine Nikšić i TO neophodna, ali, takođe nam je potrebna i podrška privrede, kako bi ovu manifestaciju podigli na još veći nivo“, poručuje Bulajić.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.