Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
15:25
11.1.2020.

Ljubav i nostalgija opjevali Nikšić

„U daljini, u samoći dok srce lutajući zebe, ja se sjetim onih srećnih dana, dobrih ljudi iz mog rodnog kraja i poželim da sam opet tu. Tad se sjetim Zete zelene, nabujale s proljeća, Trebjese i manastirskih noći, i korzoa s curicama u haljinama šarenih boja, i mirisa lipa iz Ulice narodnih heroja...“


 

 

Malo je Nikšićana kojima ovi stihovi nijesu poznati, kao ni čovjek koji ih je utkao  u grad pod Trebjesom i grad u njih - kantautor i književnik Miki Vukićević koji je preminio 2015. godine. Pored pjesme „Grade moj“, Vukićević je našem gradu posvetio i pjesmu „Brate Nikšiću“.

On, naravno, nije jedini. O ljepoti Nikšića, njegovim hrabrim momcima i lijepim djevojkama pisali su mnogi, ali i pjevali. Niz godina unazad nikšićki muzičari svom gradu riješili su da se oduže najljepšim stihovima i notama, pa su tako nastale pjesme koje traju, a i trajaće.

Takva je sigurno i „Zima nikšićka“ koju je prije mnogo godina snimio Momir Jevtović  Šmeki, ali i Frenkijev hit „Niz Vitovu ulicu“, koje mnogim našim sugrađanima prvo panu napamet kada govorimo o pjesmama posvećenim Nikšiću.

Za nekada jako popularan bend Rebeka, Nikšić je grad iz snova, pa upravo to ime nosi i njihova pjesma.

„Moj Nikšiću, ne moraš me zvati, svoje srce opet ću ti dati“, stihovi su relativno nedavno snimljene numere našeg sugrađanina Zorana Džiknića „Moj Nikšiću“, u kojoj se spominju nikšićke lipe, Njegoševa ulica, Zahumlje, Vito Nikolić...

Pjesmu posvećenu najbezbrižnijim godinama, najdivnijim uspomenama u rodnom Nikšiću i Humcima nedavno je smimio crnogorski muzičar Božo Bulatović - "Tebi dužan".

"Ova pjesma ima poseban značaj, nosi posebnu emociju, zato ze zove kako se zove", istakao je Bulatović tada.

On je kazao i da je želio takvu pjesmu gdje neće ni jednom izgovoriti ime grada, a da svaka riječ jasno asocira na njega.

U malo drugačijem ritmu, naš grad u pjesmama sa istim nazivom „Pjesma Nikšiću“ opjevali su i pjevači narodne muzike i Nikola Karović, Jovica Kozić, Draško Vulanović, kao i Novak Laketić u pjesmi „Oj, Nikšiću“.

„Nikšić moj“ – pjesma je koja se pjevala na mnogim sportskim događajima u našem gradu. Ovu numeru gradu su poklonili Radojica Stanković, poznatiji kao Šanta Panta koji je izvodi, dok je Veselin Beli Bošković komponovao i pisao tekst.

Nikšićki sastav Punkreas vlasnik je pjesme „Ja sam iz Nikšića“. U njoj su grad i njegovi građani opisani uz bunt koji sa sobom nosi pank muzika.

Ipak, iako nema pjesmu konkretno posvećenu Nikšiću, Nikšić je u mnogim njegovim pjesmama. Pogađate da je riječ o najpoznatijem reperezentu nikšićke muzike, Miladinu Šobiću. Za kraj prisjetimo se stihova:

„Nikšićki cigani, sva moja braća, jedini su ko me shvaća. Vide, sve je iza mene, al' me muče uspomene...“

I naš sugrađanin Draško Vulanović snimio je numeru koju je posvetio svom rodnom gradu, a nosi naziv "Pjesma Nikšiću" na koju ste nas upravo vi podsjetili, kao i na pjesmu "Nikšićke ljubavi" od Marije Tomanović.

 

 

 

 

Ako znate još neku pjesmu o Nikšiću, podijelite je sa nama.

Ostale vijesti iz kategorije