Autor: onogost.me
Foto: PR Centar
15:10
1.8.2020.

Begić: Umjesto 21 samoizolacija će trajati 14 dana

Crna Gora će skratiti vrijeme samoizolacije COVID19 pozitivnih sa 21 na 14 dana kako su to uradile brojne države u okruženju i šire, kazao je za CdM pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, doktor Senad Begić.


On je kazao da najnoviji naučni dokazi ukazuju da je zaraznost oboljelih znatno kraća nego što se prvobitno mislilo te da su pacijenti zarazni dan-dva prije pojave simptoma. Kako je objasnio, zaraznost raste sa pojavom simptoma, najveća je tokom prva dva dana da bi nakon toga polako opala i izgubila se tokom prvih 10 dana bolesti kod onih pacijenata koji su imali blage simptome. Zaraznost asimptomatskih slučajeva traje i kraće.

"Uvažavajući ova naučna saznanja, najnovije preporuke američkog Centra za prevenciju bolesti od 27. jula, predviđaju da inficirani pacijenti bez simptoma mogu napustiti izolaciju već nakon 10 dana bez kontrolnog pregleda. Preporuke se, međutim, ne odnose na pacijente koji imaju simptome, a nalaze se u samoizolaciji ili na bolničkom liječenju kao ni za pacijente sa teškom kliničkom slikom koji se smatraju oporavljenim najmanje tri dana nakon povlačenja kompletnih simptoma što kod određenih težih pacijenata može da traje poprilično dugo. U svakom slučaju izolacija i oporavak kod svih pacijenata mora trajati najmanje 14 dana", kazao je Begić za CdM.

On je istakao i da nalaz PCR testa nije presudan za prestanak samoizolacije, niti za proglašavanje oporavka.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:09
  13.8.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 367 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 44 novopozitivnih slučajeva infekcije.

 • 10:14
  13.8.2020.

  Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) i epidemiolog Senad Begić kazao je da je epidemiološki rizik tokom izbornog dana sveden na minimum, te da je on kao takav višestruko manji od boravka u nekom ugostiteljskom objektu. Kad je u pitanju početak školske godine, Begić kaže da je ključno pitanje možemo li djeci obezbijediti sigurnu radnu sredinu.

 • 17:12
  12.8.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 460 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkrivenio 65 novopozitivnih slučajeva infekcije.

 • 21:56
  11.8.2020.

  Neke namirnice je najbolje konzumirati sirove jer pri kuvanju, prženju ili nekom sličnom načinu pripreme mogu izgubiti svojstva koja su inače korisna za naše zdravlje.