Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
15:11
18.9.2020.

Javljati se Domovima zdravlja, ne dolaziti u bolnice

Osobe koje imaju simptome zaraženosti koronavirusom ne treba da dolaze direktno u bolnice, nego da se prethodno jave ljekarima u Domovima zdravlja, kazala je infektološkinja i članica Kriznog medicinskog štaba Marija Nikolić.


Kako je pojasnila, pacijenti koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili osjećaju respiratorne tegobe, koji se mogu karakterisati kao blaži, treba da se jave svojim ljekarima u kovid ambulantama u Domovima zdravlja, koji će im dati dalje savjete.

"Oni će pratiti njihovo stanje, u zavisnosti analiza, kliničke slike i radioloških nalaza dalje savjetovati praćenje u kućnim uslovima ili pregled specijalista u nekoj od kovid bolnica", kazala je Nikolić u Jutarnjem programu TVCG.

Zbog neobaviještenosti da pacijenti trebaju da se prvo jave ljekarima u kovid ambulantama, početkom nedjelje kapaciteti nikšićke bolnice bili su popunjeni usljed velikog priliva kovid pozitivnih pacijenata. Situacija je riješena smještanjem pacijenata u Bolnicu za plućne bolesti u Brezoviku.

"Većina pacijenata može da započne liječenje u kućnim uslovima, uz nadzor ljekara iz kovid ambulante, koji će ih pratiti i ako je potrebno uputiti na bolničko liječenje", istakla je Nikolić .

Saopštila je da je za prijem kovid pacijenata ukupno u našoj državi određeno 566 kreveta, a trenutno je hospitalizovano oko 230 oboljelih.

"Situacija je, u tom smislu, i dalje pod kontrolom, uspijevamo da primimo sve pacijente koji zahtijevaju bolničko liječenje", naglasila je Nikolić.

 

Izvor: rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:57
  25.10.2020.

  Svakodnevni dio naše bjuti rutine je stavljanje šminke kako bi istakli svoje atribute i sakrili sitne nedostatke.

 • 18:08
  25.10.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje i druge laboratorije u držacvi koje se bave PCR dijagnostikom novog koronavirusa su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 638 uzoraka na novi koronavirus među kojima su ukupno registrovana 168 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2 i to iz sledećih opština:

 • 21:44
  24.10.2020.

  Za vrijeme pandemije koronavirusa mnoge majke imale su dosta nedoumica, a jedna od njih je i ta da li smiju dojiti ukoliko su zaražene koronavirusom.

 • 17:15
  24.10.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje i druge laboratorije koje se bave PCR dijagnostikom novog koronavirusa su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 743 uzoraka na novi koronavirus među kojima su ukupno registrovana 193 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2i to iz sledećih opština: