Autor: onogost.me
Foto: Vlada Crne Gore/Tviter
15:52
24.2.2021.

Lokali ostaju zatvoreni, zabranjena prodaja kafe za ponijeti...

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da u Nikšiću, Podgorici, Cetinju, Herceg Novom, Danilovgradu, Ulcinju, Kotoru i Tuzima važi zabrana rada ugostiteljskih objekata.


"U navedenim opštinama zabranjuje se rad automata za pića, kafa i drugih napitaka u okviru benzinskih pumpi i drugih prostora. Takođe, zabranjuje se rad zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestama. To su takozvani luna parkovi, panoramski točak i slično. Privredna društva, preduzetnici obavezni su da uklone mobilijar ili na drugi način onemoguće njihovo korišćenje tokom zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti", kazao je Galić.

Posebne mjere za Opštinu Budve i Tivat od sada važe i za Herceg Novi, osim u dijelu koji se odnosi na napuštanje teritorije opštine radnim danima.

Negativan PCR test potreban je za putnike koje dolaze iz država: San Marino, Luksemburg, Andora, Slovačka, Bugarska i Bocvana, osim za crnogorske državljene i osobe koje imaju prebivalište u našoj državi.

Epidemiološka situacija složena, zabrinjava broj preminulih

On je na današnjoj konferenciji za medije kazao da je trenutna epidemilloška situacija u Crnoj Gori izuzetno složena.

Kazao je da zabrinjava broj preminulih od posljedica Kovida-19 prethodne nedjelje i opterećenost zdravstvenog sistema.

Trenutno je popunjeno 75,8 odsto bolničkih kapaciteta namijenjenih oboleljelima od Kovida-19.

Prema njegovim riječima, došlo je do laganog opadanja epidemije, odnosno broja oboljelih u posljednjih 14 dana, ali napominje da je i dalje na nezadovoljavajućem nivou.

"Prethodne nedjelje preminuo je 61 kovid pozitivan pacijent. To je posljedica toga što je prethodne tri nedjelje bio visok broj oboljelih", dodao je Galić.

On je istakao da je Crna Gora duži period u grupi 10 zemalja sa najvećim brojem novooboljelih.

Galić je rekao da mjere za onlajn nastavu donosi Ministarstvo prosvjete na osnovu epidemioloških podaka koje IJZ predoči.

Galić je rekao da turisti mogu da napuštaju teritoriju opštine ukoliko imaju vačer o boravku u našoj zemlji.

On je kazao da je vakcinacija predviđena za pacijente koji nisu u akutnoj fazi, te da se pacijenti moraju konsultovati sa svojim doktorima, vezano za samu vakcinaciju.

Prema njegovim riječima, Fajzerova vakcina bi trebalo da bude dostupna u prvom kvartalu.

Klinički psiholog Mina Gazivoda kazala je da će od sjutra ponovo biti dostupne linije za psihološku pomoć 1555.

"Linija će funkcionisati svakog radnog dana od devet do 18 časova radnim danima, odnosno od devet do 15 časova vikendom", navela je Gazivoda.

Podsjetila je da pomoću nove digitalne platforme www.covidodgovor.me građani mogu iskazati interesovanje i "zauzeti svoje mjesto u redu za vakcinaciju".

Gazivoda je rekla da nema tačan podatak koliko je građana dosad iskazalo interesovanje za vakcinaciju.

Infektolog Ana Bubanja kazala je da se u KCCG nalazi 122 kovid pacijenta od kojih je 55 životno ugroženo.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:00
  22.4.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1207 uzoraka na novi koronavirus.

 • 21:21
  21.4.2021.

  U Crnoj Gori su do sada prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primile 39.123 osobe, odnosno 6,3 odsto stanovništva, a drugu dozu 19.027 građana, objavljeno je na sajtu covidodgovor.me.

 • 20:09
  21.4.2021.

  U bolnicama u Crnoj Gori trenutno se liječi 417 pacijenata oboljelih od COVID-a 19, što je 14 odsto od broja aktivnih slučajeva koronavirusa.

 • 15:04
  21.4.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1157 uzoraka na novi koronavirus.