Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
19:17
5.6.2020.

Maske od sada samo u javnom prevozu, bolnicama...

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) donijelo je danas odluku o prestanku obaveze nošenja zaštitnih maski, osim za zaposlene i pacijente u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.


Maske će i dalje morati da nose zaposleni u javnim i privatnim ustanovama socijalne i dječje zaštite za smještaj djece, odraslih i starih lica, kao i zaposleni i putnici u vozilima javnog prevoza.

Omogućen je vanlinijski saobraćaj sa državama stope aktivnih slučajeva COVID19 iznad 25/100k s tim da prevoz podrazumijeva unaprijed određene grupe putnika i isključuje usputni ulazak i izlazak putnika – odnosno putnici se moraju prevoziti od polazišta do odredišta.

Od ponedjeljka prestaje da važi mjera kojom je tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada jednom od roditelja, staratelja, hranitelja ili usvojitelja, ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života bilo obezbjeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada.

Odlučeno je da prestanu da važe i mjere:

 • Obaveza obezbjeđivanja redovnog odvijanja rada i pružanja usluga od strane pravnih lica, koji obavljaju poslove od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana;
 • Stavljanje zaliha zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava koje posjeduju veledrogerije, na raspolaganje sistemu javnog zdravstva Crne Gore, uz novčanu naknadu po tržišnim cijenama;
 • Omogućavanje apotekama da dostavljaju ljekove i medicinska sredstava na kućnu adresu građana kojima je kretanje ograničeno; i
 • Zabrana dostavljanja na kućne adrese životnih namirnica i ljekova bez saglasnosti Operativnog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:02
  12.7.2020.

  Mnoogi su pod strahom zbog drugog talasa pandemije koronavirusa, koja svakim danom broji sve više oboljelih. Zbog toga je, smatraju stručnjaci, vrlo važno znati neke od navika koje jačaju imunitet i koje su nam sada neophodne.

 • 17:40
  12.7.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje su u poslednja 24 časa završile PCR analizu 433 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 57 rezultata bilo pozitivno.

 • 10:49
  12.7.2020.

  Sa otvorenim granicama, putovanjima naših ljudi u inostranstvo, sa dolaskom stranih gostiju i otvorenom privredom, izuzetno je teško i veliki je izazov za zdravstveni sistem da se bori sa epidemijom, zbog čega moramo da se pridržavamo mjera i naučimo živjeti sa koronavirusom. To je, u izjavi za PR Centar, ocijenila epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje, Božidarka Rakočević, navodeći da je trenutna epidemiološka situacija jako složena i ozbiljna.

 • 20:14
  11.7.2020.

  Došli su ljetni mjeseci, a s njima i nesnosne vrućine. Temperature iznad 30 stepeni teško podnose kako odrasli, tako i bebe. Odrasli će naći načine da se rashlade, ali kada su bebe u pitanju, treba obratiti posebnu pažnju, te stvoriti uslove kako bi im bilo što ugodnije i udobnije tokom toplih dana.