Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:17
17.5.2019.

Naučnici upozoravaju: Nema količine "kvarcovanja" koja može biti bezbjedna po vašu kožu

Solarijumi su povezani s većim rizikom razvoja smrtonosnog raka kože - melanoma u ranijoj životnoj dobi, pokazuje nedavno istraživanje po kome ultraljubičasto svijetlo za kvarcovanje može da pokrene genske mutacije koje vode do malignih promjena na koži.

Naučnici su proučili podatke o 114 pacijenata obolelih od melanoma koji su koristili solarijum i 222 pacijenta s melanomima koji nisu.

Nakon što su uzeli u obzir neke druge faktore koji mogu uticati na rizik za pojavu melanoma poput pola, tipa kože, boje kose i očiju, izloženosti suncu i porodične istorije - naučnici su procijenili da se melanom pojavljuje 10 godina ranije kod pacijenata koji su koristili solarijume.

Genske mutacije povezane sa melanomima takođe su češće među korisnicima solarijuma i događaju se u 43 posto pacijenata u toj grupi u poređenju sa 28 odsto slučajeva kod pacijenata koji nisu koristili solarijume.

"Nema količine kvarcovanja koja je bezbjedna", kaže autorka istraživanja doktorka Toni Barbidž sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalgari.

"Mnogi naši pacijenti kažu da su koristili solarijum kako bi stvorili podlogu i spriječili da izgore na suncu", kazala je dr Barbidž.

"Na nesreću, oni su time pojačali oštećenje UV zracima, što je rezultiralo ranijom dijagnozom melanoma u odnosu na pacijente koji nikad nisu koristili solarijume", dodala je ona.

Ćelije kože upijaju ultraljubičasto svijetlo u solarijumima, i to vodi do oštećenja DNK, kaže dr Barbidž. A to oštećenje može voditi u mutacije koje se s vremenom mogu akumulirati i dovesti do razvoja karcinoma.

Solarijumi u mlađim godinama, kao i produženo vrijeme i češće kvarcovanje, može povećati opseg oštećenja DNK.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the National Cancer Institute, prenosi N1.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:14
  11.7.2020.

  Došli su ljetni mjeseci, a s njima i nesnosne vrućine. Temperature iznad 30 stepeni teško podnose kako odrasli, tako i bebe. Odrasli će naći načine da se rashlade, ali kada su bebe u pitanju, treba obratiti posebnu pažnju, te stvoriti uslove kako bi im bilo što ugodnije i udobnije tokom toplih dana.

 • 18:03
  11.7.2020.

  Laboratorije IJZ su u poslednja 24 časa završile PCR analizu 709 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 87 rezultata bilo pozitivno. 

 • 22:14
  10.7.2020.

  Dinja je dobar je izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline, a bogata je i vitaminima A i C, te kalijumom. Istraživanja su pokazala da dinja može da pomogne u prevenciji i lečenju niza bolesti, poremećaja i stanja.

 • 17:23
  10.7.2020.

  Laboratorije IJZCG su u poslednja 24 časa završile PCR analizu 468 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 58 rezultata bilo pozitivno.