Autor: onogost.me
Foto: Twitter
14:39
24.11.2021.

Njemačka donirala Crnoj Gori najsavremeniju terapiju za početni stadijum Kovid 19 infekcije

Njemačka je donirala Crnoj Gori najsavremeniju terapiju za početni stadijum Kovid-19 infekcije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.


Kako su naveli, u Crnu Goru je danas dopremljena donacija monoklonalnih antitijela, "najsavremenije terapije u liječenju koronavirusa".

"Radi se o lijeku koji se koristi u početnoj fazi borbe protiv Kovid19 infekcije. Donaciju lijeka, vrijednu 3.172.454 eura obezbijedila je Vlada Savezne Republike Njemačke, a dogovor o vrijednoj pomoći postignut je tokom nedavnog boravka ministarke zdravlja, dr Jelene Borovinić Bojović u Berlinu", navodi se u saopštenju.

Donaciju je u Kliničkom centru Crne Gore uručio ambasador SR Njemačke, Robert Veber.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je tom prilikom izrazila zadovoljstvo zbog saradnje sa kolegama iz Robert Koh Instituta i klinike Šerite, te mogućnosti da razmijene iskustva o korišćenu savreme terapije protiv koronavirusa.

''Monoklonska antitijela su terapija koja se daje u početnoj fazi infekcije i smatra se nekom vrstom 'ratnika' imunog sistema. Dosadašanja istraživanja su pokazala učinkovitost ovog lijeka i ono što je važno da kažem je da ovu terapiju daju ljekari po jasno utvrđenim terapijskim protokolima i uglavnom kod osoba čiji je imunitet već narušen nekim dodatnim oboljenjem'', kazala je ona.

Podsjetila je da imamo dovoljan broj vakcina kao i terapiju koju koriste najrazvijenije zemlje svijete i još jednom pozvala građane na vakcinaciju.

''Jasno je i da imamo zamor od epidemije, ali ne smijemo posustati i dozvoliti mutaciji virusa da bude brža. Zato vas i sa ovog mjesta molim i apelujem na vakcinaciju jer sada već znamo da vakcine djeluju , a na taj način ćete sačuvati sebe, svoje najbliže i zajednicu u kojoj živite'', poručila je Borovinić Bojović.

Veber je kazao kako je današnji čin još još jedan znak zajedničke, uske saradnje Njemačke i Crne Gore, solidarnosti Njemačke i uspješne posjete koju je ministarka Borovinić Bojović imala nedavno u Berlinu.

''Primopredaja ljekova je još jedan element veoma uspješne saradnje između zdravstvenih službi u Crnoj Gori i sa druge strane sa Robert Koh Institutom i Univerzitetske bolnice Šrite u Njemačkoj. Četvrti talas pandemije pokazuje da ne smijemo popustiti u naporima kada je u pitanju vakcinacija stanovništva ali i kada su u pitanju napori ka uspješnom liječenju pacijenata. Tu i dalje važi poruka da niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni. To je i poruka za sve one koji još nisu donijeli odluku da se vakcinišu, da svi treba da daju doprinos kako bi svi bili sigurni'', kazao je Veber.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:30
  6.12.2021.

  Skoro dvije godine Planeta živi sa korona virusom koji nas na najbrutalniji način suočava sa bolešću, patnjom i smrću. Uprkos tome što na Evropskom kontinentu imamo dovoljno vakcina, dio građana odbija da se vakciniše.

 • 15:37
  6.12.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana (nedjelja, 05.12.2021. godine) završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 1.050 uzoraka na novi koronavirus.

 • 10:06
  6.12.2021.

  U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se nalazi 95 pacijenata sa COVID-19 infekcijom.

 • 08:16
  6.12.2021.

  Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić kazao je kako je nemoguće je da se na nekom vakcinalnom punktu nađe vakcina kojoj je istekao rok. On je poručio da su sve vakcine bezbjedne, te da su umnogome ispunile namjenu, a to je spječavanje teških oblika obolijevanja i smrti.